Egyptenaar die Joodse buren Albert Cuyp aanviel ‘ontoerekeningsvatbaar’

Steekpartij
Youtube

De Egyptenaar Taha E. (46) die dit voorjaar zijn Joodse buren op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam aanviel is ‘ontoerekeningsvatbaar’. Dit stelt zijn advocaat die donderdag tijdens de pro formazitting verwees naar psychologisch en psychiatrisch onderzoek. In maart viel de man zijn Joodse buren aan met een mes. Hij riep daarbij ‘Allahoe akbar!’, hetgeen erop zou kunnen duiden dat hij een terroristisch motief zou hebben. Volgens de onderzoekers is dat niet te herleiden en is hij ontoerekeningsvatbaar. De verontwaardiging bij de slachtoffers en op Twitter zijn echter groot. Justitie legt E. poging tot doodslag ten laste.

Michael Berndsen, de advocaat van de verdachte, gaf donderdag aan dat zijn client ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’ is. Tijdens het steekincident zou hij een psychose hebben gehad. In maart rende de Egyptenaar uit zijn winkel op zijn Joodse buren af. Er ontstond een worsteling en een van de Joodse buren werd met een lang mes in zijn been gestoken. Volgens hem en zijn vader bezoekt de Egyptenaar geregeld zijn moederland en zou hij tijdens laatste bezoeken zijn geradicaliseerd. Het roepen van ‘Allahoe akbar!’ zou daarmee verband houden.

‘Mijn cliënt is volledig ontoerekeningsvatbaar’Michael Berndsen, advocaat Taha E.

Volgens de psychologen die de verdachte hebben onderzocht is daar niets van waar, aldus de advocaat. Zij concluderen ook dat de man geestesziek en ontoerekeningsvatbaar is. Tijdens de pro formazitting in de rechtbank kwam advocaat Berndsen daarmee aanzetten. “Er is onderzoek gedaan door een psycholoog en een psychiater naar zijn toestand en hun conclusie is dat er sprake was van een patroon van psychoses in die periode en dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Dat betekent dat hem geen verwijt kan worden gemaakt van wat er is gebeurd, dat dat echt komt door die ziekte en hij is hiervoor ook in behandeling,” aldus de jurist.

Twijfel en ongeloof
De slachtoffers betwijfelen echter of E. een psychose had. Ze eisen dat de rechter laat onderzoeken of E. mogelijk is geradicaliseerd. Volgens een van de slachtoffers ging de verdachte geregeld naar Egypte en kwam hij daarvan met steeds extremer gedrag terug. “We hebben verschillende meldingen gedaan bij de wijkagent en marktbeheer en de gemeente. Ook de GGD heeft naar hem gekeken. Die meldingen moeten beter onderzocht worden”, stelde een van de slachtoffers. Het motief van E. werd tijdens de zitting nog niet duidelijk, omdat de zaak pas in september inhoudelijk behandeld zal worden. De Egyptenaar zei wel dat hij zich niets meer van het steekincident kan herinneren: “Om hierin terecht te zijn gekomen is onbegrijpelijk. Op deze leeftijd wil je toch helemaal niet in de gevangenis terechtkomen?”

Twitter
Op Twitter kwam er een waterval van verontwaardiging los na de pro-formazitting. Bekende Joodse twitteraars twijfelen openlijk aan het oordeel van de psychiaters en psychologen over E. ‘Kan iemand mij uitleggen? Steker familie Colmans van de Albert Cuyp zou ontoerekeningsvatbaar zijn (gaat schelen in de strafmaat) Antisemiet Jeroen de Kreek is door de rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard (!!!) maar is een serieuze getuige in de Wilderszaak? Huh? HUH?’ twitterde journaliste Esther Voet.

Ook vicevoorzitter Ronny Naftaniel van het CJO twitterde erover: ‘Man die 2 Joodse winkeliers neerstak op Albert Cuyp was ‘ontoerekeningsvatbaar’, zegt zijn advocaat. Het OM spreekt over doodslag. Mmm, mocht hij eventueel ter behandeling naar #DenDolder worden gestuurd, dan zou ik me daar als Jood extra onveilig voelen.’

De inhoudelijke zitting van de zaak vindt in september plaats. Justitie legt E. een poging tot doodslag ten laste.

Lees ook:
Joodse vader en zoon ontsnappen aan de dood na steekpartij.
Martin Colmans drijft al jaren een meubelzaak aan de Albert Cuypmarkt en
werd overrompeld door zijn Egyptische buurman.

Categorie:

Home » Nieuws » Egyptenaar die Joodse buren Albert Cuyp aanviel ‘ontoerekeningsvatbaar’