Ellen Blazer is niet meer

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Blazer werkte veertig jaar lang voor de Vara als programmamaker en eindredacteur. Ze was de bedenker van tv-quizzen als Twee voor Twaalf en Per seconde wijzer, maar kreeg vooral lof en bekendheid voor haar werk met tv-maakster en presentatrice Sonja Barend. Samen maakten ze bijna twintig jaar lang de wekelijkse talkshow Sonja op…. Het was televisie met inhoud voor een groot publiek, waarbij Blazer altijd tekende voor de eindredactie. 

Ellen Blazer werd op 3 december 1931 in Rotterdam geboren als Esther Blazer. Ze groeide op in een Joods gezin met een vader die handelsreiziger was. Haar moeder werkte in een hoedenwinkel en samen woonden alle gezinsleden ook boven een winkel. In de Tweede Wereldoorlog dook Blazer bij vijf gezinnen onder, waaronder in Friesland. Het was een tijd die ze bewust meemaakte en die haar latere leven heeft beïnvloed, onder meer omdat haar vader omkwam in Auschwitz. Collega Sonja Barend, die de oorlog niet bewust meemaakte, bekende later dat ze met Blazer veel over de oorlog heeft gesproken.

Blazer ging in de jaren zestig aan de slag bij de Wereldomroep als assistente en typiste. Na een poosje ging ging ze bij de Vara werken, waar ze zich ontwikkelde tot televisiemaker. Na het bedenken van quizzen zoals Twee voor Twaalf werd ze aan de jonge presentatrice Sonja Barend gekoppeld. De twee vrouwen van Joodse komaf hadden een klik met elkaar en werken decennialang samen. Waar Barend het gezicht was van haar wekelijkse talkshow stond Blazer in de schaduw als eindredacteur, een rol die ze graag innam en met verve uitvoerde. Het liefst wilde ze de kijker iets leren.

Zowel Barend als Blazer stopten in 1996 met de talkshow. Beiden werden herhaaldelijk in het zonnetje gezet en onderscheiden, onder andere met een Zilveren Nipkow-oeuvreprijs. Op 22 januari overleed Blazer in haar woonplaats Hilversum na een kort ziekbed [KR].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Ellen Blazer is niet meer