Wij en God vinden dat we gelijk hebben – column Awraham Meijers

Awraham Meijers (beeld: Facebook)
Awraham Meijers (beeld: Facebook)

‘Democratisch Israël moet alert zijn met betrekking tot het voortbestaan van die waardevolle staatsvorm, want de ontbinding is ingezet, de afbrokkeling onmiskenbaar.

Maar eerst dit: de intelligente mopperpot, Maarten van Rossem, zijn tamelijk introverte broer Vincent en assertieve zus Sis waren in Münster, alwaar ze via het tv-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’ verslag deden van deze bisschopsstad met zijn dramatische geschiedenis. De Vrede van Münster, waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Spanje, is hier anno 1648 getekend. De stad is geplaagd door rampen: In 1127, 1197 en 1383 woedden er allesvernietigende stadsbranden. In 1382 is Münster getroffen door de pest, waardoor duizenden burgers stierven. De stakkers dachten dat dit de Gesel Gods was.

Niet zo bekend is dat de Wederdopers hier erbarmelijk huishielden. Onder de vaak door uiteenlopende religies bezoedelde, maar blijkbaar door God gezegende, vlag verjoegen Wederdopers in 1534 bisschop Franz von Waldeck. Toen zij de macht in handen hadden, verspreidden ze het bericht dat Münster het ‘Nieuwe Jeruzalem’ was, waar alleen ‘wedergeborenen’ mochten wonen. Andersdenkenden werden verdreven of gedood.

De verbannen bisschop stelde een leger samen waarmee de stad werd belegerd. Münster radicaliseerde intussen onder de knoet van Johan van Leyden – jawel, dezelfde Jantje van Leiden uit het bekende gezegde. Deze godsvruchtige smeerlap – zijn handen dropen van het bloed van ‘ongelovigen’ – stelde onder andere het voor mannen zo vrolijke privilege van de polygamie in. Nadat het bisschoppelijk leger de stad had heroverd ging het op zijn beurt extreem wreed tekeer – Jan van Leiden werd op gruwelijke wijze terechtgesteld. En God zag dat het goed was (Genesis 1:4) zullen we maar zeggen.

Tijdens die tv-uitzending met de wanordelijke, maar o zo slimme, Van Rossems moest ik denken aan het leed dat de wereld nog steeds wordt berokkend door vrome lieden die vinden dat ze in opdracht van God handelen; Moord & Vernieling is hun missie.

Er kunnen talloze columns en essays worden geschreven over misdaden die in opdracht van God (ja, geef Hem de schuld maar weer) werden en worden begaan. Tenach wemelt ervan. Maar ook in Europa zijn het de religekkies die niet onder deden voor Jan van Leiden, Franz von Waldeck en consorten. De Spaanse Inquisitie is het schoolvoorbeeld van religieus machtsmisbruik en geweld. Op de talloze galgenvelden bungelden ‘godslasterlijke misdadigers’ en zag het continent blauw van de rook door brandstapels waarop ketters, heksen, betweters, pamflettisten, godloochenaars en uiteraard Joden hun bittere einde vonden. Moordenaars en inquisiteurs voelden zich gesterkt door God, die immers achter hen stond. Petrus – sleutelhouder van de Hemelpoort – noteerde de namen van deze VIP’s in het gouden boek.

Tijdens de Reformatie – berucht wegens de Beeldenstorm – vernielden en roofden opgezweepte menigten de inventarissen en bibliotheken van katholieke kerken, kapellen, abdijen en kloosters. Kostbare schilderijen, altaren, heiligenbeelden, doopvonten, orgels moesten het ontgelden. Het aantal boeken dat verloren ging is ontelbaar. Zo werd in 1566 de complete bibliotheek van het Dominicanenklooster in Gent in de Leie gesmeten, waarover men vervolgens (alsof het een brug was) het riviertje droogvoets kon oversteken.

Vooral de Joden moesten het ontgelden; eeuwenlang waren zij slachtoffers van beroepsverboden, discriminatie, vervolgingen en moordpartijen, door devote christenen – van een Joods-christelijke cultuur had men nog niet gehoord.

Die afschuwelijke tijden liggen inmiddels achter ons.

Nou ja, het ISIS-tuig voert de ‘eigentijdse’ versie van de Beeldenstorm opgewekt uit en vermoordt islamitische broeders en zusters omdat ze Allah niet voldoende bewieroken. Of zoiets. Ongelovige Westerlingen moeten sowieso worden uitgeroeid. Gezien de vele eeuwen van ellende tijdens de diaspora weten Joden wat vervolging, discriminatie, racisme, intolerantie, deportatie en Sjoa betekenen. Wij hebben onze les geleerd – Toch? Of toch niet?

Welaan, tweeëntwintig jaar geleden is premier Jitschak Rabin door een orthodoxe Jood vermoord omdat hij vrede wilde sluiten met de Palestijnen. De ultra’s en God waren het daar dus niet mee eens.

Nadat begin deze maand het Israëlische Hoge Gerechtshof heeft besloten een deel van de Klaagmuur toe te wijzen aan liberale Joden, volgde een mensonterende verbale aanval door de sefardische opperrabbijn van Jeruzalem, Shlomo Amar. De man had het lef te beweren dat liberale Joden feitelijk ‘Meer ontkennen dan de ontkenners van de Holocaust’. Amar: “Ze vieren geen Jom Kippoer of sjabbat, maar willen wel bidden bij de Klaagmuur. Maar niemand moet denken dat ze willen bidden; ze willen het Heilige ontheiligen.”

De excessieve intolerantie en alsmaar toenemende macht van de ultra’s is een gevaar voor het democratische Israël. Het land moet op z’n hoede zijn, want wanneer griezels als Shlomo Amar aan de macht komen – dat is het doel waarnaar zij streven – is het gedaan met de democratische rechtstaat.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Columns en opinie » Wij en God vinden dat we gelijk hebben – column Awraham Meijers