Erdoğan brengt Chanoekawens over aan Joden in Turkije en daarbuiten

YouTube

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zijn wensen voor Chanoeka overgebracht aan de Turkse Joden en alle Joden buiten Turkije. Dat deed hij in een toespraak vanuit zijn presidentieel complex in Ankara. Hij stelde ook dat Turkije vanwege zijn ligging sinds duizenden jaren de basis is voor verschillende culturen, waaronder dus ook de Joodse. Turkije zal zich blijven verzetten tegen alle soorten van discriminatie, waaronder antisemitisme, aldus Erdoğan.

De politicus wees op de culturele diversiteit en rijkdom van Turkije. “Bewust zijnde van de historische verantwoordelijkheid die deze rijkdom met zich meebrengt, zien we het als een van onze belangrijkste plichten om op te komen tegen discriminatie op basis van taal, religie of ras en ervoor te zorgen dat al onze burgers vrij en veilig kunnen samenleven,” stelde Erdoğan in zijn rede. De geschiedenis heeft Turkije ‘een verantwoordelijkheid opgelegd’, stelde hij.

“Vanuit deze gedachten feliciteer ik alle Joden, vooral onze Joodse burgers, met het Chanoeka-feest. En hoop dat deze speciale dagen vrede brengen.” In tegenstelling tot andere leiders stak de Turkse president geen kaarsje aan. Ook in andere landen was er weer een traditionele Chanoekawens van premiers en presidenten, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden. In het Witte Huis wordt een Chanoeka-bijeenkomst georganiseerd. In Nederland wenste demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) de Joden een goed Chanoeka toe.

Lees ook:
Erdoğan: Moslims in Europa behandeld zoals Joden in de jaren dertig

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft een Godwin gemaakt. In een speech vergeleek hij de huidige moslims in Europa met de Joden in de jaren dertig. “Islamofobie heeft in Europa een niveau bereikt dat vergelijkbaar is met de behandeling van Joden voor de Tweede Wereldoorlog,” aldus het Turkse staatshoofd. Van allerlei kanten komt kritiek op Erdoğan. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Erdoğan brengt Chanoekawens over aan Joden in Turkije en daarbuiten