Esther Voet: ‘Maak van omstreden Muur van Mussert geen monument’

Beeld: FB
Beeld: FB

De Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een voorstel ingediend om de muur waar NSB-leider Anton Mussert in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn toespraken hield, op een lokale monumentenlijst te plaatsen. Volgens Jan Kijlstra van de vereniging gaat de muur over ‘een belangrijk hoofdstuk uit de vaderlandse geschiedenis’. Daarom moet deze plek voor de toekomst worden behouden, zo stelt hij. Het NIOD zou voorzichtig positief zo zijn over het idee.

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog hield de Nationaal-Socialistische Bond (NSB) van Anton Mussert geregeld manifestaties bij de bakstenen muur, waar met vlaggen en vaandels werd gezwaaid. Zijn toespraken werden Hagespraken genoemd. Het heette ‘Nationaal Tehuis‘ en stond op de Goudberg in Lunteren. De fascistische NSB was de zusterpartij van Adolf Hitlers NSADP, en onderschreef de rassenleer van de nationaal-socialisten, waarin de Joden werden weggezet als een lager mensenras. Na de oorlog raakte de muur in verval, maar bleef deze wel bestaan.

Inmiddels gaan er dus stemmen op om de muur in haar oude glorie te herstellen. Niet alleen de lokale Erfgoedvereniging, maar ook de gemeente Ede, waar Lunteren onder valt, heeft plannen om de muur te behouden. De gemeente denkt erover na om de deels vervallen muur op te knappen. Tien jaar geleden wilde Ede de muur al een monumentenstatus geven. Maar vanwege veel protest ging dat toen niet door. Nu zijn de plannen weer van stal gehaald.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is faliekant tegen de ideeen die er op de Veluwe leven. CIDI-directeur Esther Voet is stelt dat ‘de kans bestaat dat de Muur van Mussert een bedevaartsoord wordt voor extreemrechts’. Als het aan haar ligt wordt de muur afgebroken. Ook de Liberale Joodse Gemeenschap Gelderland vindt een monumentenstatus voor de muur veel te ver gaan. Anderen vergelijken het opknappen van de muur met de fascistische monumenten die in Spanje nog overeind staan. Daar is tot op de dag van vandaag nog veel tumult over. 

Categorie:

Home » Nieuws » Esther Voet: ‘Maak van omstreden Muur van Mussert geen monument’