Europese Joden niet naar sjoel met hoge feestdagen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Door het groeiende antisemitisme en de toegenomen terreurdreiging gaat zeker zeventig procent van de Europese Joden tijdens de hoge feestdagen niet naar de synagoge. Het gaat met name om Rosj Hasjana en Jom Kippoer. Dit blijkt uit een enquête van de European Jewish Association (EJA) en het Rabbinical Center of Europe (RCE) onder een representatieve groep Joden in heel Europa. EJA en RCE publiceerden de cijfers dinsdag.

Bij ongeveer de helft van de Europese synagogen dalen de bezoekcijfers, zeker op de grote feestdagen, zo zeggen de respondenten. Bij slechts elf procent van de Joodse gemeenschappen is sprake van een toename van activiteiten en sjoelgangers. Terwijl 39 procent van de kehillot geen effect ziet. In drie van de vier landen heeft de overheid de veiligheidsmaatregelen aangescherpt rond Joden en hun gebouwen, zoals scholen en synagogen.

Daarnaast maken veel Joden in Europa zich zorgen over de laatste ontwikkelingen op politiek gebied. De focus van populistisch rechts is momenteel gericht op de moslims, maar de toenemende vreemdelingenhaat en het sterkere nationalisme vervult veel Joodse organisaties met zorg. “We denken dat dit op termijn ook zijn weerslag op de Joodse gemeenschap kan hebben,” aldus een woordvoerder. De EJA en RCE roepen overheden op om vooral via het onderwijs het antisemitisme te bestrijden. Verder hopen ze dat de beveiliging van Joodse instellingen wordt opgevoerd of blijft bestaan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Europese Joden niet naar sjoel met hoge feestdagen