Familieverhaal van cineast Willy Lindwer centraal in NHM-tentoonstelling

YouTube

In het Nationaal Holocaust Museum (NHM) in oprichting vindt binnenkort een tentoonstelling georganiseerd waarin de familiegeschiedenis van filmmaker Willy Lindwer centraal staat. De Joodse cineast verwierf bekendheid met films over de Sjoa, Israël en het Midden-Oosten. De expositie tentoonstelling ‘Kogels, verraad en brieven’ gaat over een familiegeschiedenis die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot in Nederland. Voor het eerst wordt in een Nederlandse tentoonstelling aandacht besteed aan de massamoord op ruim 1,5 miljoen Oost-Europese Joden.

Na de ontdekking van brieven van zijn grootvader Wolf en onthutsende vondsten bij de moordplek van zijn oma Ryfka in Oekraïne, besloot filmmaker Lindwer om zijn familiegeschiedenis vast te leggen. Zijn ouders kwamen uit Galicië, wat tegenwoordig in Polen en Oekraïne ligt. In 1930 trokken ze, op de vlucht voor de slechte leefomstandigheden en het antisemitisme, naar Amsterdam. In 1942 doken ze onder. Lindwers ouders en broer Jonas overleefden de oorlog, maar zijn grootvader overleed tijdens de onderduik aan een hartaanval. Een tante en een oom werden verraden en vermoord. Oma Ryfka en andere achtergebleven familieleden werden doodgeschoten aan de rand van een zelf gegraven massagraf in Oekraïne.

Willy Lindwer, die in 1946 werd geboren, kreeg de brieven van zijn grootvader in bezit. Ook verwierf hij een dagboek van een Joodse overlevende die getuige was van het verraad van zijn oom en tante. Een rabbijn gaf hem voorwerpen die gevonden waren in het massagraf waar grootmoeder Ryfka vermoord werd. Het waren persoonlijke eigendommen, maar ook kogelhulzen. ‘Lindwer is daarmee de schakel tussen drie verhaallijnen die West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Aan de hand van documenten, films, foto’s en objecten brengt het NHM in oprichting deze verhalen bijeen’, aldus het Joods Cultureel Kwartier in een persbericht.

In 1988 won Lindwer de International Emmy Award voor zijn film ‘De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank’. Deze film bevat de verhalen van zeven vrouwen die getuige waren van Anne Franks laatste maanden in de concentratiekampen van nazi-Duitsland, waaronder Hannah Goslar, die Anne Frank gekend heeft voordat ze onderdook, en Janny Brilleslijper die haar in Bergen-Belsen heeft begraven. In 1993 kreeg Lindwer uit handen van cineast Bert Haanstra een Gouden Kalf voor ‘Kind in Twee Werelden’, zijn documentaire over Joodse oorlogspleegkinderen. Op 29 april 2010 werd hij door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn 40-jarige werk als filmmaker.

De tentoonstelling opent op 28 oktober haar deuren in het NHM in oprichting en zal tot 3 februari te zien zijn. Verder verschijnt binnenkort ook het boek ‘Wolf en Ryfka. Kroniek van een Joodse familie’, gemaakt door Willy Lindwer. Hij maakte vaker boeken aan de hand van zijn films of andere producties. ‘Kogels, verraad en brieven’ is de laatste tentoonstelling voordat het museum in de verbouwing gaat.

Lees ook:
Office Winhov ontwerpt het nieuwe Holocaustmuseum

Het architectenbureau Office Winhov is uitgekozen als ontwerper voor de definitieve ontwikkeling van het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Een ingrijpende verbouwing en renovatie zijn noodzakelijk om van de huidige twee locaties, de Hollandsche Schouwburg en de Hervormde Kweekschool, één Nationaal Holocaust Museum te maken.

Categorie: |

Home » Nieuws » Familieverhaal van cineast Willy Lindwer centraal in NHM-tentoonstelling