Feestelijke viering 150 jaar NIW

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In een tijd dat veel dag- en weekbladen verdwijnen is het opmerkelijk dat het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) dit jaar anderhalve eeuw bestaat, waarmee het Nederlands oudste opinieblad is. Het NIW heeft vanzelfsprekend moeilijke periodes gekend, met als dieptepunt de Duitse bezetting en Jodenvervolging  en de jaren daarna, toen een groot deel van de Joodse lezers geëlimineerd was. Toch wist het blad weer snel lezers voor zich te winnen. Tot op de dag van vandaag is het de belangrijkste (papieren) informatiebron en spreekbuis voor Joods Nederland.

Woensdagavond is dat 150-jarig bestaan in debatcentrum De Balie in Amsterdam op grootse wijze gevierd. In een tot aan de nok gevulde zaal werd dit zowel feestelijk alsook bespiegelend ingevuld. Na een welkomstwoord door hoofdredacteur Esther Voet, die het publiek mee nam langs de (virtuele) archieven van het NIW. Historische uitgaven passeerden de revue, waarbij Voet het een en ander toelichtte. Daarna speelde de 15-jarije virtuoos Maxim Heijmerink een werk van Chopin en een eigen compositie. Telegraaf-columnist Nausicaa Marbe hield een uitvoerige causerie over het Jodendom en oplaaiend antisemitisme. Wethouder Simone Kukenheim (D66) vertelde over haar betrokkenheid, waarna enkele prominente en minder prominente aanwezigen life door NIW-adjuncthoofdredactrice Sara Whitlau werden geïnterviewd. Bijzonder – en ongewild – hilarisch was een aantal landelijke politici die via filmbeelden hun felicitaties aan het NIW overbrachten. Velen van hen blijken – zo vertelden ze – een Joodse achtergrond te hebben. Zelfs CDA’er Sybrand Buma en 50plusser Henk Krol hadden druppeltjes Joods bloed in zich.

De Israëlische ambassadeur Haim Divon maakte hierna in zijn korte toespraak een leuke toespeling n.a.v. de film door te zeggen dat de Nederlandse regering hoofdzakelijk uit Joden bestaat.

Parool-columnist Theodor Holman (“Ik heb drie Joodse ex-schoonmoeders”) sloot het officiële deel van de avond af door zes oud-hoofdredacteuren te interviewen. Het was interessant en geestig hoe oud-hoofdredacteuren Elise Friedmann, Hans Knoop, Philip van Tijn, Paul Damen, Tamarah Benima en Maurice Swirc over hun NIW-avonturen vertelden.

Na het dankwoord van NIW-bestuursvoorzitter Joelek Goldfinger werd tot slot van de formele bijeenkomst het HaTikwa, het Israëlisch volkslied, gezongen. Waarna elders in het gebouw het sociale gebeuren plaatsvond, waar iedereen natuurlijk iedereen kent. Het was nog lang gezellig in De Balie.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Feestelijke viering 150 jaar NIW