Valls: ‘Frankrijk zonder Joden is geen Frankrijk’

Valls
wiki

Tijdens een ceremonie zaterdagavond ter nagedachtenis van de vier dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag in de kosjere supermakt HyperCacher, zei de Franse minister-president Manuel Valls dat de wetenschap dat Joden Frankrijk verlaten, omdat zij zich niet langer thuis voelen een “ondraagbare gedachte” is. Sprekend buiten de supermarkt, zei Valls dat Frankrijk zonder zijn Joodse gemeenschap “geen Frankrijk” is en beloofde antisemitisme in al zijn vormen te bestrijden.

Niets, zei Valls, kan de aanslag van een Fransman op medeburgers verklaren. “Niets kan het moorden op caféterrassen verklaren. Niets kan de moorden in een concertzaal verklaren. Niets kan de moord op journalisten en politieagenten verklaren. En niets kan het vermoorden van Joden verklaren! Niets zal het ooit kunnen verklaren”, riep hij tegen een publiek dat hem met enthousiasme beantwoordde.

De ‘gezamenlijke huldeblijk’ aan de slachtoffers van de aanslag op 8 januari 2015 begon ‘s avonds na het einde van de Sjabbat en was georganiseerd door de Federatie van vertegenwoordigers van Joodse organisaties in Frankrijk, de CRIF. Er werden kaarsen aangestoken, onder andere door de opperrabbijn van Frankrijk, Haim Korsia, de Aartsbisschop van Parijs, André Vingt-Trois, de leider van de Franse Moslimraad (CFCM), Anwar Kbibech en voormalig president van Frankrijk Nicolas Sarkozy. “Het jaar 2015 was een afgrijselijk jaar voor Joden, voor journalisten, voor de politie, en uiteindelijk voor alle Fransen”, zei CRIF-voorzitter Roger Cukierman.

Er werd zaterdag ook eer betuigd aan Clarissa Jean-Philippe, een 26-jarige politieagente, die bij het bestormen van de supermarkt ook werd doodgeschoten door Amedy Coulibaly, de terrorist die tijdens de gijzeling drie klanten en een medewerker in koelen bloede vermoordde.  “Ondanks het voortdurende trauma, is het leven weer genormaliseerd, met een hernieuwd gevoel van broederschap”, aldus opperrabbijn Korsia.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Valls: ‘Frankrijk zonder Joden is geen Frankrijk’