Gedenkteken voor Ben Ali Libi

Ben Ali Libi
archief

De vermoorde Joodse goochelaar Ben Ali Libi krijgt 74 jaar na zijn dood een gedenkteken in Groningen, de stad waar hij werd geboren. Het Dagblad van het Noorden meldt dat het wordt bevestigd aan een muur van bioscoop Pathé, aan de Ruiterstraat.

Ben Ali Libi, geboren als Michel Velleman, werd in brede kring bekend door een gedicht uit 2003 van Willem Wilmink en vooral door de televisievoordracht daarvan door acteur en presentator Joost Prinsen. De initiatiefnemers voor het gedenkteken zijn bibliothecaris Douwe van der Bijl en dichter Kasper Peters.

Ben Ali Libi was goochelaar in Amsterdam en werd in de zomer van 1943 met zijn vrouw bij een razzia opgepakt. Via Westerbork kwam hij terecht in vernietigingskamp Sobibór, waar hij werd vermoord.

Het is de bedoeling dat er binnenkort in ijzeren letters op de muur van de bioscoop ‘Jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar’ komt te staan. Daarbij komen er twee informatiebordjes, over Velleman en een met de tekst van het gedicht. Het gedenkteken is ontworpen door Albert Rademaker.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Gedenkteken voor Ben Ali Libi