Gelderland laat Oriëntalis in onzekerheid

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De directie van het met sluiting bedreigde Oriëntalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen moet nog een week in spanning blijven. Gisteravond werd tijdens een commissievergadering van de provinciale staten niet duidelijk of de benodigde financiële injectie voor het museum er komt. De directie zegt nog één maal een bedrag van 165.000 euro nodig te hebben om te kunnen blijven bestaan. Zo niet, dan valt het doek voor het openluchtpark waar gebouwen en situaties uit onder meer het Oude Testament zijn nagebootst. 

Wegens tegenvallende bezoekersaantallen raakte Museumpark Oriëntalis, dat tot 2007 de naam Bijbels Openluchtmuseum droeg, gedurende de afgelopen jaren in de rode cijfers. Na een bescheiden subsidie en herprofilering kwamen vorig jaar de bezoekers weer terug en nu lijkt het de goede kant op te gaan. Echter, het museum heeft nog zeker één miljoen euro nodig om op eigen benen te kunnen staan. Daarvan is 550.000 euro aan geld van fondsen en bedrijven al binnen. Ook heeft de naburige gemeente Groesbeek al 80.000 euro aan subsidie toegezegd en kwamen er onlangs nog giften van particulieren binnen. Als de provincie volgende week beslist de 1,6 ton te geven, dan is er nog een restbedrag van één ton over, wat moet worden opgehaald bij de mensen.

Tijdens de commissievergadering in het Gelderse provinciehuis te Arnhem kwam het ja-kamp voor de subsidie één stem tekort. Aanstaande woensdag wordt er verder vergaderd. De museumdirectie laat via haar woordvoerder weten hoopvol te zijn. “Drie partijen hebben gisteren nog geen standpunt ingenomen. Het is dus niet onaannemelijk dat die extra stem er nog kan komen en zelfs niet, wanneer een hele fractie in de richting van Oriëntalis beweegt, dat er een stabiele meerderheid ontstaat”, aldus de woordvoerder van het museumpark. Maar de verantwoordelijk gedeputeerde van Gelderland heeft de subsidie afgeraden. “Echter, zij heeft aangegeven dat zij er geen principiële zaak van maakt. Dus als de staten haar advies niet overnemen, dan kan ze daarmee leven.” 

Aanstaande woensdag hoopt het openluchtmuseum witte rook te hebben. Wie meer wil weten over Museumpark Oriëntalis kan terecht op de pagina van het park in de Joodse Gids van Jonet

Categorie:

Home » Nieuws » Gelderland laat Oriëntalis in onzekerheid