Gerdi Verbeet blikt terug op meest bijzondere Dodenherdenking tot nu toe

Nat. Comité 4 en 5 mei

De Dodenherdenking van 4 mei 2020 zal de geschiedenis ingaan als de meest bijzondere in zijn historie. In een land dat geteisterd werd door corona vonden in een nagenoeg lege Nieuwe Kerk in Amsterdam en op een verlaten Dam bijzondere toespraken plaats. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei moest, onder leiding van haar voorzitter, de voormalige Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, zijn plannen voor de 75-jarige Herdenking op het laatste moment aanpassen. Hoe is dat allemaal gegaan? Hoe is het gekomen tot die memorabele herdenking met bijzondere toespraken van koning Willem-Alexander en Arnon Grunberg?

Om op deze vragen een antwoord te vinden, is Gerdi Verbeet uitgebreid geïnterviewd door journalist Bernard Hammelburg. Het gesprek gaat over de organisatie van de herdenking, haar eigen toespraak op 4 mei 2011 en haar grote persoonlijke betrokkenheid bij de Joodse Gemeenschap en met name de Joodse vervolgingsslachtoffers. Daarnaast beantwoordt ze  vragen over de verbreding van de herdenking naar slachtoffers die zijn omgekomen bij militaire missies na 1945. Hiertegen heerst binnen een deel van Joods Nederland verzet, omdat men van mening is dat de herdenkingen op 4 mei alleen over de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog moeten gaan.

Het interview met Gerdi Verbeet was de laatste in een serie van zeventien Social-Zooms die in de eerste fase van de coronacrisis door de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) werd georganiseerd met als interviewers: Frits Barend, Bernard Hammelburg, Hans Knoop, Lex Bolle, Flora Vuijsje-Polak en Hans Vuijsje.

In deze serie kwamen een groot aantal onderwerpen aan de orde: Joodse dansleraren in Nederland (David Simon); De Braginsky Collectie (Emile Schrijver); Joodse ex-librissen (Chris Kooyman); het Joods Politie Netwerk (Max Engelander en Marcel de Weerd); Joodse componisten (Marcel Worms); Joodse hulpverleningsorganisaties in Nederland en Israël  en de Corona (JMW en Elah); de zangcarrière van Flory Neter; de Brit Mila-besnijdenissen (Lester van Ravenswade); Dementie (prof. Chanoch Weinstein);  het waargebeurde verhaal van ’t Hooge Nest (Roxanne van Iperen); Joodse detectiveverhalen (Hans Vuijsje); de geschiedenis van Joods lesmateriaal (Henny van het Hoofd); de Diamantbranche (Edward Asscher); Over afscheid nemen (een persoonlijk interview met Maurice de Hond); Joodse genealogie (Jeroen Sprenger en Freda Cohen Rapoport); de roman ‘Victor’ (Judith Fanto); geïllustreerde Joodse boeken (Emile Schrijver)

De Social-Zooms zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van de NIHS.

Lees ook:
CJO positief over ‘Wilhelmina’ in Dam-toespraak koning Willem-Alexander

Het Centraal Joodse Overleg (CJO) is lovend over de toespraak die koning Willem-Alexander op 4 mei op de Dam in Amsterdam hield. In de rede stipte de vorst de niet onomstreden rol van zijn voorganger koningin Wilhelmina aan. Veel Joden vinden dat zij hen in de oorlog in de steek heeft gelaten door tijdens haar toespraken voor Radio Oranje amper stil te staan bij de Jodenvervolging.

Categorie:

Home » Nieuws » Gerdi Verbeet blikt terug op meest bijzondere Dodenherdenking tot nu toe