Grafschennis in Joodse begraafplaats Vlagtwedde, politie staakt onderzoek

Google Maps

In het Groningse Vlagtwedde hebben grafschenners huisgehouden op de Joodse begraafplaats. Medewerkers van de gemeente Westerwolde hebben de schade vastgesteld en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) geïnformeerd. Het NIK is de eigenaar van de begraafplaats. Over de feitelijke toedracht van de schade en of er sprake is van grafschennis is nog geen duidelijkheid. De politie heeft het onderzoek inmiddels gestaakt.

Een van de graven op de Joodse begraafplaats ‘Hebrecht-Vlagtwedde’ is door onbekenden geopend. Het gaat om de laatste rustplaats van Rosien Sachs (1855-1942). Maandag hebben medewerkers van het regionale werkvoorzieningsschap het geschonden graf ontdekt. Nog op dezelfde dag deed de technische recherche onderzoek bij het graf, dat gekraakt zou zijn. Op een foto van het lokale RTV Westerwolde is te zien dat mannen in witte pakken aan het werk zijn op de Joodse begraafplaats. Zij hebben het graf dinsdagochtend gesloten. Er zijn ongeveer dertig graven in Hebrecht-Vlagtwedde

‘We moeten niet naïef zijn, dit is willens en wetens gedaan. Een dier doet dat niet zo.’Eduard Huisman, consul-beheerder Joodse begraafplaats Vlagtwedde

“De politie heeft mij dringend verzocht om lopende het onderzoek niets te zeggen,” zegt beheerder Willem Fokkens tegen RTV Noord. Ook de consul-beheerder Eduard Huisman wil op de zender ‘absoluut niet speculeren over de toedracht van dit incident’. Tegen De Telegraaf zegt hij: “We hebben geen idee waarom iemand dit zou doen, er zijn geen aanwijzingen. We moeten niet naïef zijn, dit is willens en wetens gedaan. Een dier doet dat niet zo. Grafschennis komt af en toe voor. Er zijn gelukkig geen antisemitische tekens gevonden, ook werden geen stenen beschadigd.”

Wat metaligs gehoord
Omwonende Flip Strootman vraagt zich in de krant af wie zoiets zou doen. “We zaten zondag de hele dag sport te kijken. Achteraf heb ik wel wat ‘metaligs’ gehoord, maar ik heb niemand zien wegrijden of zoiets. Er is tot ongeveer tachtig centimeter diep gegraven hier in het graf, hoorden we. Het werd open aangetroffen, zoals het was achtergelaten.” Hij wijst het stuk aarde aan in het groene gras, aldus de krant. “Je kunt zien waar ze bezig zijn geweest.”

Antisemitisme?
Het NIK laat RTV Noord weten dat er ‘geen indicatie is voor een motief’ en ‘ter plaatse zijn geen uitingen aangetroffen die een verklaring kunnen vormen’. Dit zou erop kunnen duiden dat er geen sprake zou zijn van een antisemitische daad. Het komt voor dat Joodse graven geschonden of vernield worden door antisemieten. In Frankrijk werd begin dit jaar vrijwel een hele Joodse begraafplaats beklad met hakenkruisen en andere anti-Joodse symbolen.

Onderzoek gestaakt
Volgens de politie heeft het forensisch onderzoek nog geen aanknopingspunten opgeleverd. Het onderzoek werd daarom op woensdagmiddag gestaakt, omdat het geen nieuwe informatie omtrent de daders heeft opgeleverd. “Voor ons houdt deze zaak daarom op dit moment op”, zei de politiewoordvoerder. ,,Als zich nieuwe feiten voordoen, pakken we de zaak uiteraard weer op,” aldus een woordvoerder tegen de zender. De dader of daders gaan daarmee voorlopig vrijuit.

Lees ook:
Joodse begraafplaats Zeeburg beklad met swastika’s

Een vandaal ging op zaterdag in de middag naar de muur toe om de hakenkruisen aan te brengen. Hij werd vrij snel gevat door handhavers en weggevoerd.

Vernieling begraafplaats Oud-Beijerland
Op de Joodse begraafplaats in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland zijn negen grafstenen, matseiwot, vernield. Vijf werden er omgetrokken, waarbij deze grote schade opliepen. Vier zijn beklad met graffiti. Ook zou er tegen de graven geschopt zijn. 

Categorie:

Home » Nieuws » Grafschennis in Joodse begraafplaats Vlagtwedde, politie staakt onderzoek