Grieken willen eigen Iron Dome kopen van Israël
Als het aan de regering in Griekenland ligt, wordt het leger uitgerust met een eigen Iron Dome. Momenteel praat Athene met de Israëlische regering over een deal. Ook kondigde de minister van Defensie maandag aan dat Griekenland meer wapens gaat kopen, waaronder artillerie en gevechtsvliegtuigen. Reden is dat Turkije ook uitgebreide wapensystemen heeft en de Grieken geen risico willen lopen. Belangrijker nog is Rusland.
De rechtse regering van premier Kyriakos Mitsotakis is in vergevorderde gesprekken om 36 PULS-raketartilleriesystemen van Israël te kopen. Onderwijl zal het land zijn strijdkrachten moderniseren. De besprekingen over de deal ter waarde van 600 tot 700 miljoen euro vinden plaats op een moment dat er al wordt gesproken over de verkoop van een Iron Dome ter waarde van twee miljard euro voor Griekenland.
Turkije
De Griekse regering zal de deal in het eerste kwartaal van 2025 ter goedkeuring voorleggen aan een parlementaire commissie, aldus minister Nikos Dendias van Defensie. De Griekse Iron Dome zal door Israël op maat worden gemaakt en geleverd. In tegenstelling tot Israël komt de dreiging in Griekenland niet van kleinere raketten maar van grotere projectielen, onder meer van NAVO-bondgenoot Turkije en vijand Rusland.
Onderzeeërs
Athene heeft een aankoopplan opgesteld ter waarde van meerdere miljarden dollars en een looptijd van tien jaar. Het project omvat ook de aanschaf van maximaal veertig nieuwe F-35 straaljagers van de VS en vier fregatten van Frankrijk. Het PULS-systeem, gemaakt door het Israëlische wapenbedrijf Elbit, heeft een bereik van maximaal driehonderd kilometer. Het op handen zijnde akkoord omvat ook de bouw van onderdelen in Griekenland. Ook komen er onderzeeërs bij.
Cyprus
De meeste nieuwe systemen moeten de noordoostelijke grenzen van Griekenland met Turkije en de eilanden in de Egeïsche Zee beschermen. Griekenland en Turkije liggen al langere tijd met elkaar overhoop over kwesties als waar hun continentale platen beginnen en eindigen, over energiebronnen zoals olie- en gasvelden, maar ook vluchten over de Egeïsche Zee en het verdeelde eiland Cyprus. Hoewel ze samen in de NAVO zitten, is er traditioneel gezien spanning. Beide landen vochten verschillende oorlogen met elkaar uit.
Sky Shield
Los daarvan werken Athene en Ankara aan een dialoog die met de jaren steeds beter geworden is. Toch moeten de Grieken zich ook beschermen tegen een mogelijke Russische aanval indien de oorlog in Oekraïne zou escaleren. Griekenland is een van de 21 landen die deelnemen aan het door Duitsland geïnitieerde Europese luchtverdedigingssysteem Sky Shield. Maar Athene haakt nog te traag aan.
Wapenwedloop
Een andere reden voor de Griekse bewapening is dat Turkije met zijn Bayraktar-drones een toonaangevende fabrikant van onbemande luchtvaartuigen is geworden. Vanwege de geschillen met het buurland besteedt Griekenland traditioneel jaarlijks ruim twee procent van zijn bruto nationaal product aan bewapening. Het budget van Turkije is echter vele malen hoger. Beide landen zouden in een wapenwedloop verstrikt raken.
Israël en Griekenland
Griekenland en Israël zijn al langer bondgenoten. Beide landen werken economisch samen, maar ook op het gebied van energie. Zo exploiteert Israël gas uit haar velden onder de zee naar Griekenland. Momenteel wordt er gebouwd aan een pijplijn via Cyprus naar de Grieken en het Europese vasteland. Ook zijn de banden tussen premier Mitsotakis en premier Benjamin Netanyahu sterk. Beide rechtse politici kunnen het zowel inhoudelijk als persoonlijk goed met elkaar vinden. Mitsotakis is sinds 2019 premier.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren