Grote inkomensongelijkheid in Israël
Maar vergeleken met de Verenigde Staten ziet de situatie er nog ‘redelijk’ uit, zo vat Haaretz een publicatie samen van Thomas Piketty en Emmanuel Saez. De best verdienende één procent van de bevolking vergaarde in Israël in 2011 zeker 12,7 procent van het bruto nationale inkomen. In de Verenigde Staten is dat cijfer 17,4 procent. In Zwitserland was het getal 10,5 procent (2009); in Zweden, een land met een progressief belastingstelsel en een uitgebreid sociaal vangnet, was dat cijfer in 2011 7 procent. Zelfs in het door de crisis getroffen Spanje was het percentielcijfer gunstiger dan voor Israël, 8,2 procent.
De wereldwijde trend van de laatste drie decennia is dat het toppercentiel van de distributiepiramide meer gaat verdienen. De sociale onvrede die in Israël in 2011 losbarstte sluimert ondergronds, want de problemen zijn niet opgelost. Onlangs werd er weer geprotesteerd tegen de bezuinigingen op de begroting die vorige week werd aangenomen: in Tel Aviv, in Caesarea voor het huis van Netanyahu, in Jeruzalem en in Be’er Sjeva. Ongeveer één op de vijf Israëlische kinderen groeit op in gezinnen die onder de armoedegrens verkeren [SG].
Bron:NIW
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren