Grote menigte bij eerste herdenking Heemstede

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Volgens de Stichting Joods Monument Heemstede waren er circa 180 mensen aanwezig bij de herdenking van de Joodse Heemstedenaren die omkwamen tussen 1940 en 1945. Tijdens de plechtigheid werden de 163 namen van slachtoffers voorgelezen door nabestaanden en betrokkenen. De lijst, die jarenlang incompleet was, is onlangs samengesteld door leden van de stichting. Vermoedelijk is hij nog steeds niet compleet. Op het laatste moment werd er namelijk nog een naam toegevoegd. Het ging om het Joodse meisje Floortje Hamburger, destijds tien jaar oud, die werd omgebracht in Auschwitz.

Stichtingvoorzitter Paola Koningsveld opende de bijeenkomst en las voor uit het boek ‘De tulpen zijn rood’ van de Joodse verzetsstrijder Leesha Rose, die in Heemstede was ondergedoken. Zij woont momenteel in Jeruzalem. Mevrouw Loes Jonker vertelde over haar ervaringen. Zij is nooit vergeten dat een in Amsterdam-Zuid afgevoerde Joodse familie noodgedwongen een haakwerkje in hun huis hadden moeten achterlaten. Ook droeg ze een gedicht voor. Rabbijn Spier van de sjoel in Heemstede zei het Jizkor, het Holocaustgebed, op. Ook werd er Kaddisj gezegd. Na afloop was er een minuut stilte.  De aangestoken herdenkingskaars moet volgens Joods gebruik nog zeven dagen blijven branden.

Burgemeester Marianne Heeremans (PvdA) van Heemstede vertelde dat het haar nooit echt duidelijk is geworden waarom op het oorlogsmonument Vrijheidsbeeld aan de Vrijheidsdreef de namen van de omgekomen Joodse inwoners nog steeds niet staan vermeld. Ze was daarom blij met het initiatief van de Stichting Joods Monument Heemstede om te komen tot een namenmonument voor deze grote groep vergeten Heemsteedse oorlogsslachtoffers. Alle onderdelen van de plechtigheid maakten op de aanwezigen een diepe indruk.

Vooralsnog was er nooit een aparte herdenking voor de Joodse slachtoffers van Heemstede. De stichting wil daarom dat de herdenking voortaan elk jaar plaatsvindt. Verder wil de club graag een Joods monument in het dorp plaatsen, zodat de vergeten slachtoffers definitief een plek krijgen. Ook moeten er educatieve projecten over de Holocaust komen en een website voor jongeren.

Categorie:

Home » Nieuws » Grote menigte bij eerste herdenking Heemstede