Harde kritiek en onbegrip bij Joodse gemeenschap
Tijdens een besloten bijeenkomst in een hotel in Amstelveen-Buitenveldert kreeg burgemeester Femke Halsema opnieuw veel kritiek te verduren van mensen uit de Joodse gemeenschap. Er was vooral woede en onbegrip.
Halsema had de bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de nacht vol geweld tegen supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv. Ook hoofdofficier van Justitie René de Beukelaer en politiecommissaris Peter Holla waren aanwezig. Evenals wethouder Marjolein Moorman (PvdA), onder meer verantwoordelijk voor Onderwijs en Coördinatie Maatschappelijke voorzieningen.
Duidelijkheid
In haar toespraak praatte Halsema de aanwezigen bij. Over de massale politie-inzet van achthonderd agenten in de stad, de gewonden en de arrestaties, het lopende onderzoek naar de gewelddadigheden, en de noodverordening voor dit weekeinde, schrijft Het Parool. “Pas als de incidenten van gisteren de hele wereld rondgaan, doet u een noodverordening”, riep iemand. En er zijn veel vragen, die nauwelijks te beantwoorden zijn. Kan mijn dochter nog veilig naar haar Joodse school Rosj Pina? Hoe sporen jullie de daders op als ze door gezichtsbedekking niet te herkennen zijn? Waarom beschermt u ons niet?
De aanwezigen willen vooral dat Halsema zegt waar het op staat. “Het zijn geen Spaanse relschoppers of Japanse toeristen die achter de supporters aangingen”, zegt een man volgens de Telegraaf. “We weten precies om welke types het gaat. Dan ga ik ervan uit dat u het ook weet.”
Veiligheid
“Ik begrijp uw emoties. Maar ik kan geen garanties geven op veiligheid. Het liefst zou ik zeggen: ik omarm u, ik bescherm u, een voor een. Maar er zijn mensen boos over Gaza. En groepen mensen zomaar de stad uitduwen, wat sommigen zeggen, dat kan niet. Antisemitisme is veel breder in de stad”, zegt de Amsterdamse burgemeester aan het slot van de bijeenkomst.
Tot verbijstering van aanwezige Liora Alster. “Waar ik heel erg van schrok is dat ze eigenlijk aangeven: wij kunnen de veiligheid van Joodse mensen op dit moment niet beter garanderen dan dat het nu is”, zei Alster tegen NH Nieuws. De vrouw van Joodse komaf woont al haar hele leven in Amsterdam, maar overweegt nu om te verhuizen.
‘Slappe hap’
Enkele honderden mensen hadden de behoefte samen te komen en de burgemeester aan te spreken op haar verantwoordelijkheden. Al die mensen pasten niet in het zaaltje van het hotel. Daardoor stond een grote groep mensen noodgedwongen buiten. Ook dat wekte woede op. “Ze realiseren zich niet hoeveel bezorgde Joodse mensen in Amsterdam en Amstelveen wonen. We worden hier de deur gewezen, omdat het vol is.” Moorman ging daarop naar buiten om met mensen te praten.
Een aantal aanwezigen vond het vooral kwalijk dat de gemeente niet geluisterd naar tips van buiten. Op social media werd al voorafgaand aan de wedstrijd opgeroepen tot geweld. “Dit was slappe hap. We missen de erkenning dat deze rellen geen incident waren, maar het gevolg zijn van pappen en nathouden. Dit gaat nog erger worden”, zegt een man tegen Het Parool.
Verder praten
De bijeenkomst in Amstelveen moest worden afgebroken wegens sjabbat. Burgemeester Halsema heeft beloofd opnieuw bij elkaar te komen, want de gemoederen zijn nog lang niet bedaard.
Dat de schokgolf door de stad nog lang niet is gaan liggen, bleek ook uit de massale aanwezigheid van de politie tijdens de bijeenkomst. Veel politiebusjes, agenten in burger en op de achtergrond was de Mobiele Eenheid paraat. Ook vloog er lange tijd een politiedrone in de omgeving. De bijeenkomst verliep verder zonder problemen.
Noodverordening
Dit hele weekeinde heeft Halsema heel Amsterdam uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Die maatregel geldt ook voor Amstelveen. Dat wil zeggen dat de politie overal mag fouilleren. Onderdeel van de noodverordening is bovendien dat er een demonstratieverbod van kracht is en een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Er is extra politie op straat. Bij Joodse gebouwen en objecten, en andere kwetsbare plekken in de stad is extra beveiliging ingezet.
Schiphol
Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer heeft voor de luchthaven Schiphol eveneens een demonstratieverbod afgekondigd. Met het verbod wil het college van B en W ‘wanordelijkheden bestrijden of voorkomen’, schrijft de burgemeester op X. Op de luchthaven is een aparte noodverordening niet nodig. Vanwege veiligheidsrisico’s mag de politie daar overal preventief fouilleren.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren