Hebreeuwse bibliotheek in Buitenveldert

activiteit bij lev
JMW

In het hartje van de Amsterdamse wijk Buitenveldert is sinds begin dit jaar een nieuwe bibliotheek gevestigd. Het is een echte ontmoetingsplek aan het worden voor Israëliërs en anderen die Hebreeuws lezen of dat willen leren.

Een Hebreeuwse bibliotheek in Buitenveldert klinkt misschien opmerkelijk, maar het initiatief is allesbehalve vreemd. Er wonen in Nederland tussen de twaalf en dertien duizend Israëliërs, waaronder veel jongeren en gezinnen en het merendeel woont in de Randstad. Ze zijn vaak hoog opgeleid, goed geïntegreerd en hebben veelal werk in bijvoorbeeld de IT-sector.

Een ander kenmerk is dat velen vanwege de liefde naar Nederland zijn gekomen. Zo ook Tzippy Harmsen, zij woont met haar Nederlandse man en drie kinderen in Arnhem en werkt bij JMW, waar ze verantwoordelijk is voor de afdeling Tsavta, speciaal voor Israëliërs. “De naam Tsavta betekent samenzijn. Tsavta helpt Israëliërs die in Nederland wonen om met elkaar in contact te komen en hun identiteit te behouden en versterken,” zegt Tzippy. “Het is ook een mooie plaats om bij elkaar te komen.”

De bibliotheek is een initiatief van Tzippy. Zij liep al lange tijd met het idee in haar hoofd om een plek op te zetten voor allerlei activiteiten die met het geschreven woord te maken hebben. Een plek waar mensen bij elkaar kunnen komen, wat kunnen drinken en over literatuur kunnen praten. Israëliërs lezen nu eenmaal veel boeken, legt zij uit, vandaar.

“Ik ben zo blij dat we eindelijk een plek hebben met zoveel fantastische boeken,” zegt Tzippy vol trots. “We hebben ook prachtige kinderboeken die erg geschikt zijn voor mensen die Ivriet leren. Er zijn dus ook boeken voor Nederlanders die Ivriet spreken of leren. Alle boeken, waaronder ook kinder- en kookboeken, zijn gedoneerd door Israëliërs.”

Grote bijeenkomsten
Uit onderzoek onder Israëliërs blijkt dat er een grote behoefte bestaat aan sociaal-culturele activiteiten in het Ivriet en in de Israëlische sfeer. “We hebben een database opgezet met meer dan elf honderd namen en zijn toen begonnen met de organisatie van bijeenkomsten, die we Jom Tsavta noemen. Er zijn twee keer per jaar grote bijeenkomsten, afwisselend in Amsterdam en in de mediene (provincie) waar allerlei activiteiten zijn zoals: workshops over kunst, literatuur, opvoeding, psychologie, empowerment en Nederlandse cultuur. Er worden films vertoond en er zijn lezingen, er wordt muziek gemaakt, boeken verkocht, er zijn kinderactiviteiten en natuurlijk is er altijd volop Israëlisch eten. Kortom, een grote, Israëlische manifestatie voor jong en oud, waar iedereen welkom is.” Tzippy vertelt dat de meeste Israëliërs in Nederland seculier zijn, maar dat ze wel graag de Joodse feestdagen met elkaar willen vieren. “Ook hechten ze eraan dat hun kinderen Ivriet leren. Hoewel de meesten in Nederland blijven wonen hebben ze vaak de hoop om ooit terug te gaan naar Israël.”

Regelmatig nodigt de bibliotheek gastsprekers uit. De nieuwe ambassadeur van Israël, Aviv Shir-On, was te gast om kennis te maken. De Israëlische dichter Avi Levitan heeft voorgelezen uit eigen werk en Amira Hass van de krant Ha’aretz kwam spreken over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de huidige politieke situatie, wat voor een levendige en felle discussie zorgde. Naar aanleiding van het overlijden van Leonard Cohen werd er een avond gewijd aan zijn muziek en gedichten; muzikanten speelden zijn muziek, er werden gedichten voorgedragen en er werd een film over zijn leven vertoond. Voor Israëliërs die Nederlands leren en Nederlanders die Ivriet leren was er speeddating. Iedereen kreeg vijf minuten de tijd om met elkaar te praten met als doel elkaar te helpen de taal beter te leren spreken. Op Skype of Facebook kan de ontmoeting worden vervolgd.

Tzippy vertelt dat Facebook ontzettend handig is voor een bloeiend Israëlisch sociaal netwerk. Israëliërs organiseren zich de laatste jaren steeds meer via verschillende Facebookpagina’s. Op die pagina’s en Facebookgroepen krijgen, en houden, ze contact en helpen ze elkaar. Ze wisselen bijvoorbeeld informatie uit over onderwerpen als besnijdenis, Israëlische producten, scholen, leuke buurten om te wonen, recepten, samen wandelen. “Israëliërs zijn een levendige gemeenschap in Nederland,” zegt Tzippy.

Bron: Benjamin

Categorie:

Home » Cultuur » Hebreeuwse bibliotheek in Buitenveldert