‘Ik lees Bild’ – column Salomon Bouman

salomon bouman
Salomon Bouman

‘Het Duitse seks-sensatieblad Bild laat niet alleen blote borsten in allerlei variaties zien maar heeft ook politieke en zelfs menselijke kwaliteit.
In Israël verscheen vorige eeuw ook zo’n blad dat seks met linkse politieke opvattingen sausde. Uri Avneri was de voor Palestijnse rechten strijdende hoofdredacteur. Generaal Moshe Dayan heeft geen goede herinneringen aan Ha’olam Haze gehad. Want dit weekblad nagelde hem vast aan een gebroken trouwbelofte aan een jong meisje, Elisha.
Ha’olam Haze is niet meer. Het Duitse blad Bild daarentegen floreert. Ik kijk er iedere dag naar.

Tegenwoordig heb je in kranten video-inzetten. Een paar dagen geleden zag ik dat de redactie van Bild een video had geplaatst onder de titel “Waarom haten Duitsers Joden?” De vraag die de redactie van Bild stelde was waarom ARTE (Frans-Duits TV-kanaal) deze documentaire niet uitzendt. Daarom besloot de redactie de video van deze documentaire in het blad nogal prominent op te nemen. Dan kunnen honderdduizenden lezers van Bild er naar kijken! Wat ze zien? Dat Luther een kwaadaardige antisemiet was, dat Wagner, Goethe, Lessing, Heidegger en andere prominente Duitsers ook zwaar waren besmet met het antisemitische virus. Het antisemitisme is volgens deze Duitse documentaire in de Duitse cultuur ingeburgerd. Niet alleen in Duitsland.

Ik vond het onthutsend de opname te zien van een rede van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas voor het Europese parlement.
De Palestijn zei dat Israëlische rabbijnen plannen hadden gesmeed om het drinkwater in bezet gebied te vergiftigen. “Israël plande een genocide van de Palestijnen,” zei hij. Let op: van rabbijnen schakelde hij over naar Israël. Dat was de list waar de Europese parlementariërs instonken. Ze stonden op uit hun gemakkelijke stoelen en juichten de oude Palestijnse leider toe! Schande en hoe dom ook.
Er zijn rabbijnen in nederzettingen die haattaal spuwen. Weet u nog dat zij de halachische aanzet gaven tot de moord op premier Yitzhak Rabin. Als u het vergeten bent dan wil ik het graag in uw herinnering brengen.

Iedere staatsman of politicus kan de staat Israël geselen met het aanhalen van absurde uitspraken van ideologisch geschifte rabbijnen die de democratie verafschuwen en zich wentelen in oude Joodse teksten die haaks staan op het land dat Israël zou moeten en willen zijn.
Bild heeft met het plaatsen van de video de waarheid over die diepte van antisemitische sentimenten in Europa schrijnend aan het daglicht gebracht. Ik lees Bild, borsten en billen ten spijt.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » ‘Ik lees Bild’ – column Salomon Bouman