Initiatiefvoorstel bestrijding Jodenhaat aangenomen in Amsterdamse raad

Draagvlakmeting
K. Rijken

De gemeenteraad van Amsterdam heeft een initiatiefvoorstel aangenomen voor een actieplan tegen Jodenhaat. In het Amsterdamse onderwijs komt structurele aandacht voor de Sjoa en de gevolgen daarvan. Ook zal de gemeente actief gaan werken om de aangiftebereidheid onder Joodse Amsterdammers te vergroten en het aangifte doen makkelijker te maken. Verder komt er meer onderzoek naar de aard en omvang van antisemitisme in de hoofdstad. Het voorstel was gedaan door het CDA, de VVD, FvD en de ChristenUnie. Alleen de politieke beweging DENK stemde tegen.

Geen ‘Joodse post’
Het initiatiefvoorstel van de vier rechtse oppositiepartijen is een vervolgstap op het Joods Akkoord, dat in 2018 vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen werd aangenomen. Daarin committeerden partijen zich om zich in te zetten tegen Jodenhaat in Amsterdam. In het aangenomen voorstel staat dat het aantal antisemitische incidenten sinds 2000 is toegenomen. ‘Volgens de heer Weijel, voorzitter van de LJG Amsterdam, hebben incidenten er zelfs toe geleid dat de meeste Joden niet meer herkenbaar als Jood de openbare ruimte betreden en Joodse post in een onherkenbare (blanco) envelop opgestuurd zouden willen uit angst dat de buurt erachter komt dat ze Joods zijn’, staat in het voorstel.

Lespakketten
Dankzij het aangenomen initiatiefvoorstel komen er in Amsterdam speciale lespakketten over de geschiedenis van de Joden in Nederland en over de Sjoa. ‘Dergelijke lespakketten worden aangeboden door verschillende organisaties zoals de Anne Frank Stichting, NIOD en Comité 4 & 5 mei’, schrijven de initiatiefnemers. Ook valt te denken aan verplichte excursies naar plekken als de Hollandsche Schouwburg, het Nationaal Holocaustmuseum, het Anne Frankhuis of Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Meer aangifte doen
Verder moet een aangiftebereidheid omhoog. Volgens de Joodse Gemeente Amsterdam is het ook belangrijk dat politiemensen, schoolhoofden of de burgemeester het goede voorbeeld uitdragen. Door ‘een luisterend oor’ te bieden en aan te geven zorg te dragen, zullen meer Joodse Amsterdammers bereid zijn tot aangifte, zo is de gedachte. Uit het voorstel: ‘Het college zou in samenwerking met het CIDI en/of het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam een campagne kunnen starten ter verhoging van de meldings- en aangiftebereidheid. Hiermee staat in verband dat de impact van antisemitisme op de Joodse gemeenschap bepaald wordt door de houding van autoriteiten ten opzichte van antisemitisme’.

Hard optreden
De initiatiefnemers benadrukken dat de strijd tegen antisemitisme moet doorgaan en dat er hard opgetreden dient te worden tegen de daders. Zo moet er een signaal worden afgegeven dat Jodenhaat in Amsterdam niet kan. ‘Wat meespeelt in het optreden tegen antisemitisch geweld, is dat er een heldere geografische weergave beschikbaar is van waar discriminatie-incidenten zich voordoen in de stad’. Er moet een nauwkeurig onderzoek komen. ‘Indieners pleiten dan ook voor het in kaart brengen van deze incidenten, eventueel in samenwerking met het CIDI’.

Indieners tevreden
CDA-leider Diederik Boomsma is een van de indieners van het voorstel. Hij is tevreden met het eindresultaat. “De strijd tegen haat mag niet verslappen. Daarom dit voorstel. Goed dat het met brede steun is aangenomen, met alleen DENK en die tegen heeft gestemd en BIJ1 dat zich heeft onthouden,” aldus Boomsma. Hij zegt dat in de afgelopen weken in de raad goed is gesproken over de tekst van het voorstel, en dat die op bepaalde punten is aangepast. FvD-voorvrouw Annabel Nanninga vult aan: “Het initiatiefvoorstel is door wethouder Groot Wassink en zijn team uitvoerig voorzien van een reactie, waardoor Poot, Boomsma, Ceder en ik het zodanig konden aanpassen dat het voorstel kon passeren.”

Tegenstem is ‘treurig en onzinnig’
Boomsma en Nanninga vinden het jammer dat de eenmansfractie van Sylvana Simons (BIJ1) zich heeft onthouden en dat de fractie van DENK tegen het voorstel heeft gestemd. Over DENK heeft Boomsma een mening: “Dat vind ik echt buitengewoon treurig en onzinnig. Ze grijpen het aan om duidelijk te maken dat ze wel kritiek op Israël hebben; en denken dat het aannemen van dit voorstel dat moeilijker maakt.” Nanninga is erg blij met de steun van de collegepartijen GroenLinks, PvdA, SP en D66, en andere oppositiepartijen. “Een smetje op de vreugde is natuurlijk dat zo’n aanpak helemaal niet nodig zou moeten zijn, en dat het initiatiefvoorstel niet unaniem werd aangenomen; DENK stemde tegen en BIJ1 onthield zich. Nu uitvoeren, dit plan.”

Tegen IHRA-definitie
Voorman Mourad Taimounti van de politieke beweging DENK zegt gegronde redenen te hebben om tegen te stemmen. Hij stelt voorop dat antisemitisme en discriminatie bestreden moeten worden, en dat zijn fractie zich daar altijd voor in zal zetten. Het gaat hem echter over de wijze waarop. “Dit voorstel is een voortzetting van het Joods Akkoord, waar de antisemitisme-definitie IHRA in zit. Wij zijn het niet eens met de IHRA.” Taimounti doelt op de internationale antisemitisme-definitie, waarin kritiek op Israël ook wordt aangeduid als antisemitisme. “Vanwege de IHRA stemden we tegen, maar bij de stemming hebben we donderdag een stemverklaring afgegeven. Ik heb nadrukkelijk gezegd dat DENK antisemitisme en discriminatie zal bestrijden. We gaan zelf met een beter en breder voorstel gaan komen wat echt iets tegen antisemitisme gaat doen.”

Taimounti kritisch op rol CIDI
Verder heeft Taimounti grote moeite met de positie die het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) inneemt in de tekst en de rol die deze organisatie mogelijk krijgt in het onderwijspakket. Het CIDI werd volgens hem in de eerste versie van de tekst genoemd bij de organisaties die in aanmerking zouden komen voor het ontwikkelen van een Amsterdams lespakket. “Dat stond zo in de eerste versie van de tekst en dat is eruit gehaald. Maar kom zeg, ik ga mijn kinderen op school niet overlaten aan een Israëlische lobbyorganisatie.” Ook staat volgens hem in het voorstel dat Jodenhaat meer voorkomt bij bi-culturele gezinnen. “Voor ons als DENK is dat een klap in het gezicht. Het is een belediging om antisemitisme en discriminatie te koppelen aan etniciteit.”

Lees ook:
CDA: ‘pak antisemitisme op de Dam hard aan’

Het CDA in Amsterdam heeft donderdag klare taal gesproken over de anti-Israëlische demonstraties op de Dam. Fractievoorzitter Diederik Boomsma had maar een oplossing: hard aanpakken en snel.

Categorie:

Home » Nieuws » Initiatiefvoorstel bestrijding Jodenhaat aangenomen in Amsterdamse raad