Israël biedt UEFA aan deel van EK-voetbal te organiseren mét publiek

Het Teddy Stadium in Jeruzalem (wiki)

Israël heeft de EUFA aangeboden om een deel van het Europees Kampioenschap voetbal van komende zomer op zich te nemen. Het land kan vanwege het voorspoedige vaccinatieprogramma en de gunstige coronacijfers wedstrijden met publiek organiseren. Het EK is wegens corona een jaar opgeschoven en wordt in verschillende speelsteden in Europa afgewerkt. Het aanbod geldt ook voor de finales van de Champions League en de Europa League.

Israël verwacht probleemloos fans op de tribunes toe te kunnen laten, omdat een groot deel van de bevolking inmiddels al is gevaccineerd. Tegen de tijd dat deze belangrijke internationale voetbalwedstrijden worden gehouden (mei, juni, juli) is de bevolking zo goed als ingeënt en zullen er naar alle waarschijnlijkheid geen tot weinig problemen meer zijn rond corona. Israël heeft alleen ervaring met jeugd-EK’s en internationale clubwedstrijden.

Volgens de leiding van de Israëlische voetbalbond heeft de UEFA in elk geval al positief gereageerd over de Champions League. Mocht in de beslissende fase van het toernooi duidelijk zijn dat de finalewedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden, dan komt Israël daarvoor als alternatief in aanmerking, zo heeft de Europese voetbalbond laten weten. Vooralsnog staat de finale op 29 mei gepland in het grote Atatürk-stadion van Istanbul. Het is de vraag of de Turken opgezet zullen zijn als de wedstrijd hen ontnomen wordt en als die verplaatst wordt naar Israël.

Het EK voetbal wordt vooralsnog in juni en juli in twaalf Europese landen afgewerkt. Amsterdam is nog steeds een van de speelsteden. Andere speelsteden zijn Kopenhagen, Londen, Boedapest, Baku, Dublin, München, Bilbao, Boekarest, Rome, Glasgow en Sint-Petersburg. Het ziet er naar uit dat de organisatie lastig gaat worden, onder meer vanwege de reisbeperkingen die corona met zich meebrengt. In die zin is het onhandig gekozen dat het EK in twaalf verschillende landen gespeeld wordt. Normaal gesproken gebeurt dat in één of twee landen. Het twaalf landen-concept was een idee van oud-UEFA-voorman Michel Platini.

Het grootste stadion in Israël is het Teddy Stadium, dat een capaciteit heeft van ruim 34.000 toeschouwers. Dat is het minimum voor de organisatie van een internationale finale of van wedstrijden in een groot toernooi. De andere Israëlische stadions zijn kleiner. Zo tellen het Sammy Ofer-stadion in Haifa en het Bloomberg-stadion in Tel Aviv circa 30.000 zitplaatsen. Daarna volgen stadions van 16.000 zitplaatsen of minder, onder meer in Be’er Sheva, Netanya en Ramat Gan. Sinds de jaren negentig is Israël lid van de UEFA en speelt het kwalificatiewedstrijden voor EK’s en WK’s. Het land heeft zich sindsdien niet gekwalificeerd. Mocht het EK naar Israël komen, dan is het niet noodzakelijk dat het land ook deelneemt.

Lees ook:
Oostenrijker Herzog keert niet terug als bondscoach van Israël

Trainier Andreas Herzog (51) zal na de zomer niet terugkeren als bondscoach van het Israëlische nationale elftal. Lang werd getwijfeld over het doorgaan van de Oostenrijker, die met Israël tot in de play offs van de voorronde van het (inmiddels uitgestelde) EK voetbal kwam. 


Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël biedt UEFA aan deel van EK-voetbal te organiseren mét publiek