Israël opnieuw op UNESCO Werelderfgoedlijst

Beeld: Israelisch Bureau voor Toerisme
Beeld: Israelisch Bureau voor Toerisme

De grotten, gelegen ten zuiden van de havenstad Haifa, bevatten volgens UNESCO ‘een van de best bewaarde fossielen in het Middellandse Zeegebied. Ze geven een bijzonder inzicht van de menselijke ontwikkeling over een periode van 500.000 jaar’. Al negen decennia lang doen archeologen opgravingen en onderzoek in het gebied. De uiterst zeldzame culturele afzettingen laten duizenden jaren menselijke evolutie zien.

De culturele overblijfselen bevinden zich in de grotten Nahal Me’arot en Wadi el-Mughara. Ze liggen op de westelijke helling van de berg Carmel. Het gebied beslaat 54 hectare. Er zijn archeologische opgravingen gedaan die verwijzen naar begrafenisceremonies, de eerste stenen bouwwerken en naar een overgang van een levensstijl van jagen naar die van landbouw en veeteelt. Hieruit blijkt het bestaan van zowel Neanderthalers als de vroege anatomisch moderne mens.
 
Eerder al werden elf Israëlische bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst, waaronder de Bauhaus-architectuur van Tel Aviv, de Bahaï-tempel en de tuinen in Haifa, de vesting Massada, het historische centrum van Akko, de Nabateense plaatsen Haluza, Mamshit, Avdat en Shivta in de Negev woestijn, de prehistorische heuvels van Hazor, Megiddo en Beer Sheva, en de Specerijen- of Parfumroute. [ADV]

Categorie:

Home » Cultuur » Israël opnieuw op UNESCO Werelderfgoedlijst