‘Israël wil in 2025 meedoen aan Songfestival’

Israël op halve finale Eurovisie Songfestival 2024 (beeld: AVROTROS, NPO1, EBU)

Na de succesvolle deelname van zangeres Eden Golan aan het Eurovisie Songfestival in Malmö kondigt Israël binnenkort aan volgend jaar weer mee te doen aan het liedjesfestijn. De omroep KAN heeft interesse getoond voor deelname op het Songfestival in Zwitserland, dat de wedstrijd in mei won. Om de deelname van Israël was veel te doen vanwege de oorlog die het land voert tegen Hamas.

KAN zou aan Euromix hebben laten weten te werken aan de voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival van 2025. Zo wordt momenteel al overlegd over hoe de volgende deelnemer voor het land te selecteren. Zo kan het weer zijn dat de winnaar van de populaire tv-talentenjacht The Next Star weer naar het Songfestival mag afreizen. Golan won die wedstrijd en werd afgevaardigd naar Zweden, waar ze een vijfde plaats behaalde.

Een andere optie is om de artiest intern te selecteren, zoals met Noa Kirel in 2023 gebeurd is. Een derde mogelijkheid is het organiseren van een nationale voorronde – dus geen talentenjacht – waarbij het publiek de artiest en het lied kiest. De beslissing over de selectiemethode zou nog voor de zomer moeten vallen, waarna KAN en anderen in de Israëlische muziekwereld aan de slag kunnen richting 2025.

Spanningen

Om de deelname van Israël aan de wedstrijd in Malmö was in aanloop er naartoe veel te doen. Vanuit Scandinavische landen ontstond een tegenbeweging met petities en acties waarin werd gesteld dat het land vanwege de oorlog in Gaza niet mee zou mogen doen. De European Broadcasting Union – eindverantwoordelijk voor het festival – vond dat Israël gewoon kon meedoen, zoals sinds de jaren zeventig het geval is geweest.

Wel waren er problemen met het Israëlische lied, dat te politiek zou zijn en tot twee keer toe werd afgekeurd. Uiteindelijk kreeg de song Hurricane van Eden Golan de handen van de EBU op elkaar en kreeg Israël groen licht. In Malmö waren de spanning en weerstand tegen het land groot. Zo moest Golan dagenlang op haar hotelkamer doorbrengen, omdat zij niet veilig over straat kon, en ontstond spanning bij andere deelnemers.

Vijfde plek

Desondanks bleek Golan een goed optreden in de halve finale neer te zetten: met gemak kwalificeerde ze zich voor de finale. Ook daar was haar performance prima, zo bleek. Niet de vakjury’s maar het publiek beloonde Israël met veel punten en een vijfde plek. Daarmee leken vele Europeanen zich niets te hebben aangetrokken van de anti-Israël-acties. Mogelijk waren zij het ook wel beu. Als de jury’s meer punten hadden gegeven, dan had Israël het festival zelfs kunnen winnen, zeggen kenners.

Achteraf werd bekend dat Ierland en Noorwegen tot op het laatste moment hebben overwogen om zich terug te trekken. Dat meldde de Noorse boulevardkrant VG. Ook Groot-Brittannië, Griekenland, Portugal en winnaar Zwitserland zouden tot vlak voor aanvang van de finale hebben gedreigd met opstappen vanwege Israël op de bühne. Uiteindelijk zorgde de EBU ervoor dat allen teruggingen in hun hok en, al dan niet morrend, optraden op het podium in Malmö. De Zwitserse non-binaire artiest Nemo won later op de avond het festival.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Cultuur » Showbizz » ‘Israël wil in 2025 meedoen aan Songfestival’