Israël wil modellen beter beschermen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Israëlische Knessetlid Nurit Koran wil de wet aanscherpen die het gebruik verbiedt van modellen met ondergewicht en het digitaal ‘vermageren’ van modellen op foto’s zonder dat dit expliciet wordt vermeld. Er bestaat grote zorg dat de huidige voorschriften op grote schaal worden overtreden, terwijl zij internationaal steeds meer terrein winnen.

Het gebruik van broodmagere modellen door de mode-industrie is al lang onderwerp van verhitte debatten in de hele wereld. Critici zeggen dat deze praktijk een ongezond lichaamsbeeld onder vrouwen propageert. De beelden van zeer magere modellen kunnen leiden tot anorexia en andere eetstoornissen en een obsessie met onrealistische maatstaven voor perfectie.

In 2012 was Israël het eerste land dat een wet aannam die adverteerders verplicht om het expliciet aan te geven als afbeeldingen van mensen gephotoshopt zijn  en die tevens het gebruik verbiedt van modellen beneden een bepaalde ‘body mass index’ (BMI), de internationale standaard om een gezond gewicht te bepalen door de verhouding tussen lengte en gewicht.

Andere landen, waaronder het centrum van de mode-industrie Frankrijk,  hebben Israël gevolgd in dit voorbeeld. Maar in tegenstelling tot Israëls zogenaamde ‘anti-photoshop’-wet, stelt de Franse wet die deze maand wordt ingevoerd boetes en gevangenisstraf op overtredingen.
“Het probleem met de Israëlische wet is dat er geen sancties zijn,” zegt de Israëlische fotograaf Adi Barkan, die door beide landen over de wetgeving is geraadpleegd. “Dus je kunt doorgaan met het gebruik van magere meisjes en niemand maakt zich er druk over,” zegt Barkan in een commentaar naar aanleiding van een recent rapport van de Knesset dat aantoont dat de wet niet werkt.
Israëlisch Knessetlid Nurit Koran heeft nu de steun van 42 andere leden van de Knesset voor een wetsvoorstel dat – naar zij hoopt – de tekortkomingen van de bestaande wetgeving zal corrigeren. Koran: “De mode-industrie moet weten dat zij de wet niet langer kan negeren.” Zij vertelt dat zij naar een betere wetgeving streeft sinds zij de dochter van een vriendin zag worstelen met anorexia.

De wet uit 2012 verbiedt het gebruik van vrouwen en mannen als model indien zij een BMI hebben van minder dan 18,5. Modellen moeten een medisch certificaat hebben dat bevestigt dat zij een normaal BMI hebben. Adverteerders moeten ook duidelijk aangeven dat foto’s van modellen bewerkt zijn met computertechnieken om het uiterlijk van modellen te veranderen.

De veranderingen die Koran voorstelt, geven de overheid voor het eerst de mogelijkheid om agentschappen, en anderen die de wet overtreden, boetes op te leggen. Bovendien moeten artsen iemand die om een verklaring van gezond gewicht vraagt, persoonlijk zien en niet hun aanvraag via de telefoon goedkeuren.

Veel grote modefirma’s, waaronder Christian Dior en Gucci hebben reeds aangekondigd dat zij geen magere modellen meer zullen gebruiken op de catwalk. De internationale fotogigant Getty Images heeft net nieuwe richtlijnen gemaakt die het verbieden om foto’s van digitaal ‘afgeslankte’ modellen te gebruiken, ook als dit wordt aangegeven.

Het voormalige Israëlische topmodel Maayan Keret vertelt dat zij een eetstoornis had ontwikkeld doordat zij ‘enorm veel druk voelde van iedereen’ om maar gewicht te blijven verliezen. Nu zij genezen is, werkt zij aan het promoten van positieve lichaamsbeelden. “De standaard voor schoonheid die vrouwen en meisjes overal zien, is niet natuurlijk, zegt Keret tegen het persagentschap Reuters. “Maar ze zien die beelden en denken dat het zo moet zijn.”

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Israël wil modellen beter beschermen