Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
JerUSAlem – column Nathan Bouscher

‘Trump houdt de gemoederen van menigeen bezig. Waar veel politici hun verkiezingsbeloftes niet nakomen, lijkt The Donald nu al zakelijker om te gaan met zijn “afspraken”. Erg verfrissend, maar niet altijd even fijn gezien zijn niet oncontroversiële standpunten. Zal hij als gezegd de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuizen? Ik vind het een spannend idee!

Begrijp mij niet verkeerd, Oost-Jeruzalem (en ander grondgebied) mag van mij voor vrede worden geruild. De meerderheid in Israel is bereid om veel te geven voor vrede. Meer dan alleen land. Maar het moet van twee kanten komen. De Palestijnse mythe om terug te keren naar het land waaruit ze “verdreven” zijn is nog nauwelijks door een Palestijnse leider doorgeprikt. Palestijnse straten, pleinen en jawel, zelfs scholen pronken met de namen van de shahids – martelaren. Mede mogelijk gemaakt door Europees belastinggeld. Wist u dat er een wet in de Palestijnse gebieden is die het onderdanen verbiedt om normale betrekkingen met Israeli’s aan te gaan? Nee, vrede komt er helaas voorlopig niet. De Palestijnse Autoriteit lijkt vooral in te zetten op diplomatieke oorlogsvoering. Waar tijdens de Tweede Intifadah systematisch werd ingezet om westerse verslaggevers van “zielige” verhalen te voorzien, wordt nu de BDS-beweging ingezet in de strijd tegen Israël en wordt er meer dan ooit misbruik gemaakt van de Verenigde Naties, het wereldorgaan dat met resolutie 181 het zogenaamde Verdelingsplan aannam voor een tweestaten-model, bijna zeventig jaar geleden. Palestina had nu even oud kunnen zijn als de Joodse staat, maar het verlangen om de andere staat te vernietigen was en is nog altijd groter dan de wil om een eigen land op te bouwen.

Jeruzalem is na de overwinning in de Zesdaagse Oorlog in 1967 verenigd. Onder Jordaans gezag mocht geen Jood komen bij de Klaagmuur in de Oude Stad. Nu was de stad eindelijk vrij voor alle godsdiensten. Israël gaf het bestuur over de Tempelberg terug aan de islamitische Waqf. Wat een vreselijke bezetters zijn het ook.

De diplomatieke boomerang ketst nu mogelijk terug in de onverdeelde hoofdstad van Israël, want al die inspanningen om Palestina als land te laten erkennen lijken met een symbolische verhuizing van een ambassade – de Amerikaanse – voor niets te zijn geweest. Ongetwijfeld zal dit wereldwijd aanleiding geven voor publieke verontwaardiging en mogelijk zelfs voor een hernieuwde golf van geweld, maar zolang de cultuur van haat, schaamte en hypocrisie prevaleert in de islamitische wereld zal de enkele aanwezigheid van de Joodse staat al aanstootgevend blijven.

Laat de Amerikaanse diplomaten zich maar dichter huisvesten bij de Knesset, misschien, heel misschien zullen sommige Palestijnse leiders dan inzien dat hun internationale strategie faalt en dat hun doelen alleen maar bereikt kunnen worden door diplomatie mèt Jeruzalem.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X