Jessica Meijer wil best een rol in Joods Nederland op zich nemen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Schrijfster Jessica Meijer (28) groeide op in Amsterdam en is de dochter van de in 1995 overleden journalist Ischa Meijer. Onlangs kwam haar debuutroman Een blik Jodenkoeken uit, waarin ze vertelt over haar levensjaren na de dood van haar vader en over haar strijd tegen de eetstoornis boulimia. Ook gaat een deel van het boek over haar Joodse opvoeding en identiteit, iets was erg belangrijk voor haar is.

“Mijn vader gaf me stilzwijgend een Joodse identiteit mee”, zegt Meijer. “Hij heeft net als ik een Joodse opvoeding gehad en had erg veel kennis over het Jodendom. Met Pesach kreeg ik ooit een Hagada van hem, waarin geschreven stond: voor mijn dochter Jessica, van pappie”. Haar moeder vond het vooral van belang dat ze het Jodendom niet met angst zou associëren. “Lange tijd was het voor mijn moeder taboe om voor haar Joodse identiteit uit te komen. Pas op latere leeftijd, nadat ik geboren was, ging zij meer met het Joods zijn doen. Ze wilde graag dat ik niet dezelfde negatieve associatie zou hebben die zij voor lange tijd wel had gehad. Volgens mij is dat gelukt, want ik ervaar het Joods zijn als zeer positief. Ik stel het Jodendom gelijk aan vriendschap, plezier, liefde, gezelligheid, feest en welkom zijn.” Op jonge leeftijd ging Meijer naar Joodse les. Dat was iets wat ook vader Ischa volgens haar wel leuk vond. “Ik ging als kind naar de LJG Amsterdam en heb ook daar mijn bat mitswa gedaan. In de sjoel van de LJG heb ik veel geleerd en gedaan, maar toen ik een jaar of dertien was heb ik het Jodendom los gelaten. Pas op mijn negentiende heb ik het weer opgepakt.”

Onlangs trouwde Meijer met haar Joodse verloofde Iron. “Dat was een burgerlijk huwelijk, want onze Joodse bruiloft komt nog. We trouwen deze zomer in Amsterdam en willen daarna op huwelijksreis naar Israël.” Eigenlijk had Meijer nooit verwacht dat ze zou trouwen. “Ik hoefde vroeger niet perse te trouwen. Het veranderde toen ik Iron ontmoette. Door het samenzijn met hem kreeg het Joods zijn een diepere betekenis. Toen we het over onze toekomst hadden, bleek dat we allebei graag voor de Joodse wet wilden trouwen. Vooral omdat we een Joods huis willen bouwen, oftewel een Joods gezin. Daar ligt voor mij de basis van de prettige normen en waarden in het leven. Joods zijn voelt gewoon goed, onder meer omdat alles wat ik tot nu toe in mijn leven rond het Jodendom heb gedaan al positief was.” 

In haar boek staat dat haar ouders het Joodse volksdeel van Nederland wilden uitbreiden door een kind te nemen. Dat kind werd Jessica. “Hoewel mijn vader daar ooit eens een opmerking over heeft gemaakt, was dat natuurlijk niet de enige reden voor mijn geboorte.” Wel ziet ze zichzelf als een actief lid binnen Joods Nederland. “Ik wil daarin best een rol op me nemen en naar buiten treden. Dat vind ik erg belangrijk. Alleen weet ik nog niet precies hoe die rol er uit zal zien” [KR].

Lees morgen deel twee van dit interview.

Categorie:

Home » Cultuur » Jessica Meijer wil best een rol in Joods Nederland op zich nemen