Joden Nijmegen hebben eigen expositie

RINijmegen

In Nijmegen is afgelopen weekend een tentoonstelling geopend over de Joodse geschiedenis van de stad. De expositie is te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en vertelt het verhaal van de Joden in de stad door de eeuwen heen. Volgens de organisatoren kwamen zij veelal naar de Keizerstad op de vlucht voor geweld of onderdrukking, of op zoek naar vrijheid en een plek die meer kansen voor een betere toekomst bood.

Woordvoerder Mireille Peters vertelt dat het thema ‘vluchtelingen’ nu actueel is en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis daar graag op aan wil sluiten. De tentoonstelling is samengesteld door de Kitty de Wijze Stichting. Deze club benaderde de Nijmeegse kunstenaar Jan Sikon, die met de Syrische vluchtelinge Razan Hassa twee kunstwerken vervaardigde. Daarnaast zijn er Joodse voorwerpen uit het dagelijks leven te zien en wordt de documentaire Getekend in Westerbork vertoond. Verder zijn er audiovisuele interviews te bekijken met drie Nijmeegse Sjoa-overlevenden.

In de Keizerstad wonen al duizenden jaren Joden. De organisatie benadrukt echter dat in de twintigste eeuw Joden veelal als vluchteling er naar toe kwamen. Momenteel verblijven in Nijmegen enkele duizenden asielzoekers in tentenkamp Heumensoord. De overheid en het Centraal Opvang-orgaan Asielzoekers (COA) kregen veel kritiek op het kamp, omdat de asielzoekers er in slechte omstandigheden de winter door moesten komen.

Categorie:

Home » Nieuws » Joden Nijmegen hebben eigen expositie