‘Joden voelen zich thuis in Antwerpen’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Op de jaarlijkse 11 juli-viering van donderdag, ookwel de Vlaamse feestdag genaamd, in het Schoonselhof in Antwerpen sprak Michael Freilich lovende woorden voor het stadsbestuur. Hij overhandigde een mezoeza aan burgemeester Bart de Wever (N-VA). “Joden voelen zich thuis in Antwerpen, het is dan ook passend dat de stad Antwerpen een eigen mezoeza heeft”.

Freilich was met directeur Ozkan Cetin van de Lucerna-colleges en Jan van den Nieuwenhuizen, voormalig CEO van SD Worx, door De Wever als spreker tijdens de jaarlijkse viering. “De stad is van iedereen die daar op een positieve manier toe bijdraagt”, aldus de politics, die 11 juli omschreef als ‘een dag waarop Vlamingen verbonden door het Nederlands als taal samenkomen als spelers van hetzelfde team’.

Freilich wees op de integratiebereidheid bij de Joodse Antwerpenaren. Al vierhonderd jaar geleden werd door buitenlanders opgemerkt dat de Joodse zangeres Francisa Duarte, niet alleen met recht en rede de nachtegaal van Antwerpen werd genoemd maar ook ‘dat zij in het Nederlands zong’. In dat verband verwees Freilich naar de grote inspanningen die zijn grootvader Louis Davids had geleverd om het Nederlands binnen zijn geloofsgemeenschap te promoten en daarvoor onderscheiden werd met de Visser-Neerlandiaprijs en zei met Joods Actueel ook een bescheiden bijdrage te willen leveren aan de verderzetting van die opdracht.

In zijn speech stond Freilich even stil bij het beladen verleden van de Vlaamse beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Dat de relatie tussen de Vlaamse beweging en de Joodse gemeenschap niet altijd probleemloos was, daar kan men niet omheen. Maar ik ben ook blij om te zeggen dat deze periode gelukkig achter ons is. De burgemeester en zijn partij hebben verscheidene inspanningen geleverd om op een respectvolle manier de Joodse gemeenschap beter te leren kennen. Door naar elkaar te luisteren en elkaar beter te leren kennen hebben we vooral begrepen dat er veel gemeenschappelijke raakpunten zijn, op sociaal vlak, op economisch gebied, op vlak van respect voor normen en waarden.”

Bron: Joods Actueel

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Joden voelen zich thuis in Antwerpen’