Joods protest tegen Oscar-toespraak Jonathan Glazer

The Zone of Interest
Scene uit The Zone of Interest (Foto: A24 Film)

Meer dan duizend Joodse acteurs, regisseurs en andere Hollywood-professionals hebben in een open brief geprotesteerd tegen het dankwoord van regisseur Jonathan Glazer tijdens de uitreiking van de Oscars. De regisseur van de spraakmakende speelfilm ‘The Zone of Interest’ sprak zich in harde bewoordingen uit over de oorlog in Gaza.

De speelfilm ‘The Zone of Interest’ vertelt het verhaal van de Duitse commandant van vernietigingskamp Auschwitz en zijn gezin dat direct naast het kamp woont. De film ontving de belangrijkste filmprijs voor zowel Beste Internationale Film, Beste Scenario en Beste Geluid. In zijn dankwoord op het podium zei Glazer: “Wij staan hier als mannen die niet willen dat hun Joods-zijn en de Holocaust worden gekaapt door een bezetting die tot een conflict heeft geleid voor zo veel onschuldige mensen, of dat nu de slachtoffers van 7 oktober in Israël zijn of die van de voortdurende aanval op Gaza.” De woorden van de Britse regisseur kregen zowel applaus als forse kritiek.

Volgens het Amerikaanse showbizztijdschrift Variety hebben ruim duizend mensen zich inmiddels aangesloten bij een open brief die sinds 13 maart rondgaat. Onder het Statement From Jewish Hollywood Professionals stonden in eerste instantie zo’n vijfhonderd namen van mensen met een Joodse achtergrond uit de filmindustrie. Na publicatie kwamen daar steeds nieuwe steunbetuigingen bij. Onder hen zijn acteurs als Jennifer Jason Leigh en Tovah Feldshuh, regisseur Eli Roth, en producenten Gary Gilbert en Amy Pascal. Volgens het tijdschrift is onduidelijk wie de initiatiefnemers zijn voor de open brief.

Verzet

In de verklaring staat onder meer: “Wij willen niet dat ons Joods-zijn wordt gekaapt om een morele vergelijking te trekken tussen een naziregime dat als doel had een ras te vernietigen en een Israëlische natie die zijn eigen ondergang probeert tegen te gaan.” De ondertekenaars verzetten zich ook tegen het toenemend antisemitisme. “Het huidige klimaat van groeiend antisemitisme onderstreept alleen maar de noodzaak van de Joodse Staat Israël, een plek die ons altijd zal binnenhalen. Geen enkele staat deed dat tijdens de Holocaust, zoals Glazer in zijn film laat zien.”

Ook uitvoerend producent Danny Cohen van ‘The Zone of Interest’ heeft laten weten het ‘fundamenteel oneens’ te zijn met Glazer. “De oorlog is tragisch en verschrikkelijk en het verlies aan burgerslachtoffers is verschrikkelijk, maar ik geef Hamas daar de schuld van. Elke discussie over de oorlog zonder dat te zeggen, mist de juiste context die elke discussie zou moeten hebben”, zei Cohen in een podcastinterview met Yonit Levi van de Israëlische zender Channel 12.

Dat de regisseur zijn uitspraken per ongeluk heeft gedaan, is onwaarschijnlijk. Hij las zijn toespraak van papier en zei onder meer ook: “Onze film laat zien waar ontmenselijking in het ergste geval toe leidt. Het heeft ons hele verleden en heden gevormd.” Glazer heeft nog niet gereageerd op het groeiende protest van Joodse Hollywood-professionals.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Joods protest tegen Oscar-toespraak Jonathan Glazer