Joodse alumni gaan met de UvA in gesprek
Een groep UvA-alumni [oud-studenten, red.] is geschrokken van de anti-Israël-protesten aan hun oude universiteit. Ze maken zich zorgen en gaan daarom met het college van bestuur van de UvA het gesprek aan. Het gaat om circa driehonderd studenten van voornamelijk Joodse komaf. Een delegatie zal deze week om tafel zitten met het bestuur. Ook in Leiden loopt er een dergelijk initiatief. In insteek is dat de universiteiten hun regels gaan handhaven en zich weer op hun kerntaken gaan richten.
De groep is geraakt door de ongeregeldheden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Initiatiefneemster Alexandra Stein zegt tegen De Telegraaf dat alumni merkten dat er al jaren iets sluimerde op hun oude universiteit. “Dat had veel eerder de kop ingedrukt moeten worden. Dat vind ik, en velen met mij. Het is nu tijd om in te zien dat we terug moeten naar een neutraal, academisch klimaat. Naar een veilig klimaat, waarin polarisatie wordt tegengegaan,” legt Stein uit, die doelt op polarisatie.
Veel Joodse studenten aan de UvA voelen zich niet langer veilig. Zelf ging ze met haar twee studerende kinderen naar de decaan van hun faculteit. Zij deed een oproep onder andere alumni van Joodse komaf, due zich snel verspreidde. “Deze mensen zijn bezorgd om hun kinderen en kleinkinderen, om Joodse studenten en docenten. Maar er sluiten zich steeds meer mensen aan zonder Joodse achtergrond die ons steunen, ook van andere universiteiten en ook huidige studenten. Ook zij vinden dat het tijd is om een vuist te maken.”
Brieven
Er is een brief naar het bestuur van de UvA gegaan waarin de groep onder meer vraagt om de regels tegen discriminatie stikt te handhaven. Hetzelfde geldt voor de huisregels en het optreden bij haatzaaien en antisemitisme tijdens demonstraties. Verder moeten de relaties met Israëlische onderwijsinstellingen en wetenschappers worden gehandhaafd en mogen er geen lijsten bekend worden met namen van medewerkers of studenten. Ook moet er ruimte zijn voor discussie met mensen die anders denken.
Dat het UvA-bestuur ging onderhandelen met de leiders van de acties terwijl die gemaskerd aan tafel zaten, verbaast Stein zeer. Mede daarover zal het gesprek mogelijk gaan. De Universiteit Leiden kan eveneens een brief verwachten van oud-studenten die zich zorgen maken en uitspreken tegen dezelfde acties aldaar. Stein vindt dat universiteiten moeten zorgen voor kennis, zodat studenten zich kunnen verdiepen in een onderwerp en een debat kunnen voeren. “Daar is een universiteit voor. Ik hoop dat dat terugkomt. Dat dat de positieve uitkomst van een vreselijk nare periode is.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren