Joodse en islamitische organisaties België: importeer het Gaza-conflict niet

Beeld: wiki
Beeld: wiki

De Joodse gemeenschap in België en de verenigingen van Belgische moslims roepen samen op het conflict in Gaza niet te importeren naar België. Zondag wordt in Brussel betoogd tegen het geweld in de Gazastrook, waarbij de Joodse gemeenschap vreest dat de betoging gewelddadig kan worden en uit de hand kan lopen.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) overlegde vrijdag met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en de moslimorganisaties. Beide groepen besloten om het gezamenlijke statement uit te sturen om op te roepen tot kalmte. “Dit is een historisch initiatief”, vindt Philippe Markiewicz, voorzitter van de Israëlitische gemeenschap van Brussel. “Het gaat om de eerste gemeenschappelijke verklaring. België is altijd een voorbeeld van democratie geweest en dat moet zo blijven.”

‘We hopen dat de conflicten die buiten België plaatsvinden, hoe hevig ook, zo spoedig mogelijk vreedzaam zullen worden beëindigd. Ze mogen de relaties tussen de inwoners van ons land niet aantasten, noch leiden tot vijandige onderlinge verhoudingen’, zo stellen Joden en moslims in de verklaring. ‘Onze oproep past in onze inzet voor een pluralistische samenleving, die de verschillen en de vrijheid van meningsuiting respecteert’.

Op het Antwerpse Sint-Jansplein werd afgelopen zaterdag al gedemonstreerd tegen het geweld in de Gazastrook en om steun te betuigen aan het Palestijnse volk. Daar zouden gewelddadige en antisemtische leuzen zijn geroepen. “We steunen vredelievende manifestaties en respecteren het recht van iedereen om te betogen, maar vrezen dat een minderheid de spanningen ten top wil drijven”, zegt Salah Echallaoui, voorzitter van de vereniging van moslims van België. “België moet het ‘samen leven’ dat het karakteriseert exporteren en niet het geweld importeren.”

Ondanks de gezamenlijke oproep liep een illegale pro-Palestijnse demonstratie in Brussel op zaterdag al uit de hand. Na afloop van de manifestatie gooiden jongeren ruiten van winkels in en waren er rellen. De Belgische politie moest ingrijpen. 

Vooralsnog is er in Nederland nog geen statement geweest van Joodse en moslimorganisaties om het conflict niet naar Nederland te importeren. Wel kwamen Joodse organisaties met een gezamenlijk statement waarin ze zeiden achter Israël te staan. Van islamitische organisaties is nog niets dergelijks vernomen inzake steun aan de Palestijnen [bl]. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Joodse en islamitische organisaties België: importeer het Gaza-conflict niet