Joodse Labour-kandidaat: geen wapens meer naar Israël

Fabian Hamilton (beeld: R. Townshend, https://members.parliament.uk/member/415/portrait, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/, wikipedia commons)

De verkoop en levering van Britse wapens en munitie aan Israël zal stoppen zodra Labour een nieuwe regering vormt. Dat heeft Fabian Hamilton, gezegd, een Labour-kandidaat van Joodse komaf. Hij deed zijn uitspraak in de Baab-Ul-Ilm-moskee in Leeds, het district waarvoor hij hoopt in het Lagerhuis te komen. Wapenleveringen aan Israël zijn een twistpunt binnen Labour, dat in de peilingen mijlenver voor staat op de Conservatieven. Op donderdag zijn er verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

“Wat doen jullie als we wapens aan Israël moeten verkopen,” vroeg een van de moskeegangers aan Hamilton, die antwoordde: “Wat betreft de wapenverkoop: als we volgende week de verkiezingen winnen, zullen we de wapenverkoop aan Israël onmiddellijk stopzetten.” Sinds jaar en dag verhandeld het VK wapens en munitie aan het Israëlische leger (IDF). Hiermee wordt onder meer de oorlog tegen Hamas en de strijd tegen Hezbollah gevoerd. Bij Labour, dat een pro-Palestijns kader kent, liggen de leveranties gevoelig.

Saoedi-Arabië

Hamilton, een Joodse Labour-politicus uit Leeds North-East die hoopt opnieuw in het Lagerhuis te komen, ging door. “We leveren geen grote aantallen wapens [aan Israël, red], maar we zullen ze tegenhouden omdat we medeplichtig zijn als we dat niet doen. We zullen ook de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië, onze grootste klant, stopzetten.” Volgens hem moet het VK een consistent buitenlandbeleid voeren, aldus The Daily Telegraph, de krant die de over de uitlatingen van Hamilton bericht.

Lammy

De wapenleveranties aan Israël zijn in de laatste veertien jaar onder de Conservatieve regeringen doorgegaan, maar het was Labour-minister David Lammy die de verkoop in de jaren van Tony Blair en Gordon Brown introduceerde, zo legde Hamilton in de moskee uit. “Hopelijk wordt hij minister van Buitenlandse Zaken als we de verkiezingen winnen. En hij is heel duidelijk geweest over de uitvoering hiervan. Ik ken hem veel beter dan ik Starmer ken en ik weet dat Lammy daadwerkelijk zal doen wat hij zegt,” aldus Hamilton, doelend op het stoppen van de wapenleveringen aan Israël.

Ander verhaal

Desgevraagd door de krant over de uitlatingen van Hamilton in Leeds, laat een woordvoerder van Labour een ander verhaal horen. “Labour heeft duidelijk gemaakt dat de regering zowel onze binnenlandse als internationale wettelijke verplichtingen moet nakomen als het gaat om wapenexport. Ondanks de herhaaldelijke oproep om op zijn minst een advies te publiceren, hebben we geen toegang gehad tot juridisch advies van de regering. Daarom hebben we niet opgeroepen tot stopzetting van de wapenverkoop. Als Labour de verkiezingen wint, zullen we het meest actuele juridische advies beoordelen.”

Antisemitisme

In de Joodse gemeenschap van het Verenigd Koninkrijk vallen de uitspraken van Hamilton niet goed. Britse Joden zijn zeer pro-Israël en steunen het land in de strijd tegen het terrorisme van Hamas en Hezbollah. Gekeken wordt naar Labour, dat onder leider Keir Starmer al maanden ruim voor staat in de peilingen op de Conservatieven van premier Rishi Sunak. Onder de vorige Labour-leider Jeremy Corbyn kregen antisemitisme en pro-Palestijns activisme ruim baan, waardoor veel Joodse leden en kopstukken vertrokken. Onder Starmer is geen ruimte meer voor antisemitisme en is het pro-Palestijnse activisme teruggedrongen.

Farage

De uitlatingen van Hamilton doen velen toch weer twijfelen over Labour. Bij vorige verkiezingen ging een overgroot deel van de Joodse kiezers naar de Conservatieven en naar verwachting zullen zij daar blijven. Toch moet Joods Groot-Brittannië rekening houden met een Labour-regering, die mogelijk kritischer zal staan tegenover Israël, het land waarvoor veel Britse Joden zoveel liefde tonen. Sunak wil het Israël-beleid voortzetten. Een andere pro-Israël-partij is de Reform Party van Nigel Farage, maar die partij is nieuw en wordt ook niet door iedereen vertrouwd vanwege kandidaten die discriminatoire en antisemitische uitspraken hebben gedaan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joodse Labour-kandidaat: geen wapens meer naar Israël