Joodse Nederlanders emigreren naar Israël om antisemitisme

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Voor het eerst sinds het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) de Monitor Antisemitische Incidenten bijhoudt, sinds 1983, zeiden twee melders een antisemitische incident de doorslag gaf om naar Israël te emigreren. Bij een van deze melders ging het om een serie incidenten die zich al jaren voordeed; hij constateerde een verergering. 

In 2012 telde het CIDI zeker 114 antisemitische incidenten, één meer dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal incidenten blijft boven het niveau van voor het piekjaar 2009. Hoewel het totaal aantal incidenten niet noemenswaard steeg, vindt het CIDI de ontwikkelingen in 2012 om twee redenen verontrustend: bij de twee soorten incidenten die stegen – haatmail en incidenten in het kader van sport – lag de aanleiding voor deze stijging niet in de buitenlandse politiek maar in eigen land. Haatmail is ten opzichte van 2011 verdubbeld van 22 naar 44 uitlatingen in 2012. Deze stijging is deels veroorzaakt door de controverses rond Dodenherdenking. Het aantal incidenten in de categorie Sport steeg van 5 naar 13 incidenten. Mogelijk zorgde toegenomen media-aandacht voor incidenten op voetbalvelden voor meer meldingen.

‘Verzoeningsacties’ rond Dodenherdenking en terechte Joodse protesten tegen het herdenken van daders en slachtoffers samen, hebben aanwijsbaar antisemitische incidenten tot gevolg gehad; zo concludeert het CIDI. Dit uitte zich voornamelijk in haatmails, waarin de schrijvers Joden ‘haatdragendheid’ verweten, ‘overgevoeligheid’, of het ‘altijd willen opeisen van een bijzondere plaats’. In reacties klinkt in het beste geval de opvatting door dat het herdenken van Joodse slachtoffers van de Holocaust ‘nu wel lang genoeg heeft geduurd’.  In de slechtste gevallen werd daaraan toegevoegd dat de Holocaust ‘volkomen terecht’ was.

Fysiek geweld en bedreigingen met geweld stegen dit jaar met twee incidenten van vier in 2011 naar zes in 2012. Daartegenover staat dat het aantal meldingen van scheldpartijen en lastig vallen op straat gehalveerd is ten opzichte van 2011, van 28 naar 14 incidenten in 2012.  

Melden is essentieel om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Vooral bij de relatief kleine groep die regelmatig op straat wordt uitgescholden en lastig gevallen, signaleerde het CIDI in 2012 een grote mate van ‘meldingsmoeheid’. Dit uitte zich bijvoorbeeld doordat en passant via Twitter een dergelijk incident werd gemeld, dat echter niet kon worden geregistreerd omdat de melder onvoldoende gegevens verstrekte. Het CIDI start in juni 2013 een brede campagne om deze meldingsmoeheid tegen te gaan. 

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse Nederlanders emigreren naar Israël om antisemitisme