Joodse Omroep verheugd over eervolle vermelding De Baby

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Volgens directeur Alfred Edelstein van de Joodse Omroep is de eervolle vermelding niet alleen een erkenning voor een belangrijke documentaire, maar ook een waarschuwing aan de Haagse politici. “Men wil de kleine levensbeschouwelijke omroepen opheffen, laat de dames en heren zich er van vergewissen dat dan ook zulke prachtige kwaliteitsprogramma’s die voortkomen uit het hart van de samenleving, tot het verleden zullen behoren en dat is in mijn ogen onvergeeflijk!”

De documentaire van de hand van regisseur Deborah van Dam vertelt de aangrijpende geschiedenis van onderduikbaby Anneke die na 65 jaar geconfronteerd wordt met haar onbekende en beladen verleden waarin Otto Frank, de vader van Anne, een doorslaggevende rol heeft gespeeld. De documentaire De Baby is afgelopen zaterdagavond, 4 mei, geprogrammeerd via Nederland 2 in het kader van Nationale Dodenherdenking.

In 1942 wordt de Joodse baby Anneke door haar ouders afgegeven aan een koerierster. Wanneer vlak na de oorlog bekend wordt dat haar ouders zijn vermoord, wordt Anneke, vijf jaar oud, naar haar oom en tante in de Verenigde Staten overgebracht. Daar groeit ze op in een wereld waarin het recente of oorlogsverleden taboe is. In de documentaire wordt stukje voor stukje de puzzel van haar vroegste jeugd en haar afkomst in elkaar gelegd. Gaandeweg krijgt Anneke een beeld van haar geschiedenis en van haar ouders, intellectuelen uit een vooroorlogs Duits cultureel milieu.

Regisseur Deborah van Dam die ruim twee jaar aan de bekroonde film werkte: “Het is geweldig dat we deze erkenning hebben gekregen en niet alleen voor mij als maker, maar vooral ook voor hoofdpersoon Anneke die haar hele leven heeft moeten worstelen met haar verleden en identiteit.”

Bron: Joodse Omroep

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Joodse Omroep verheugd over eervolle vermelding De Baby