Joodse zuurmannen komen naar het JHM

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Barend Zwaaf, zijn zoon Dick Zwaaf en Fred de Leeuw van De Leeuw Zuurwaren gunnen de bezoekers van het JHM op zondagmiddag een blik achter de schermen van de inleggerij van zuurwaren. Ook zullen ze herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. Aansluitend mogen belangstellenden zuur uit het assortiment van De Leeuw Zuurwaren proeven, waarbij Fred de Leeuw geeft over de verschillende producten. Meer informatie over dit event vindt u in de agenda van Jonet.

Zure haring, uitjes in wijnazijn, pekelaugurken, picallilie, komkommer in het zuur, rolmops, citroen in de azijn, watergruwel, ingemaakte krootjes, stukjes gekookte lever en leverworst in het zuur, ingelegde eieren; allemaal tafelzuur. Dit product is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdams Joodse culinaire traditie. Eeuwenlang ventten ‘zuurmannen’ uit de Joodse buurt met karren hun waar uit.

In de jaren dertig rende Barend Zwaaf (1921) bij elke klant van zijn vader – zuurhandelaar Israel Zwaaf – twee keer de trap op en af om een leeg bakje of pannetje op te halen. Gevuld met ‘een dubbeltje’ gemengd zuur leverde hij het weer bij de koper af. Als ze zestig gulden op een dag verdienden, dan was dat een karige opbrengst. Maar met zeventig gulden was het een ‘reuzedag’.

Ook de familie De Leeuw werd groot in de zuurhandel. Al in 1850 begon Isaac de Leeuw op het Rapenburg zijn eigen inleggerij. Met een handkar trok hij door de stad om zijn zuurwaren te slijten. Fred de Leeuw, huidige eigenaar van de enige overgebleven Joodse zuurhandel van Amsterdam, heeft nog herinneringen aan de loods voor zuurinleggerij in de Joden Houttuinen van opa Nathan de Leeuw, de opvolger van Isaac.

Categorie:

Home » Cultuur » Joodse zuurmannen komen naar het JHM