Jubileum-editie van Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed in Groningen

CBK

In Groningen worden dit jaar voor de twintigste keer activiteiten georganiseerd in het kader van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed. Op 15 september zal er een bijzondere lezing plaatsvinden in de synagoge aan de Folketingestraat. Dan zal kunsthistorica Ellie Komrij een presentatie geven over de Joodse schilder Jozef Israëls en het monument dat voor hem is opgericht op het Hereplein. De Dag van Joods Cultureel Erfgoed valt samen met Open Monumentendag.

Wierdenland
Komrij is conservator van Museum Wierdenland in Ezinge en gespecialiseerd in de kunstgeschiedenis en de architectuur van Stad en Ommeland. Ze vertelt in haar presentatie waarom de politiek en burgers in de stad Groningen na de dood van Jozef Israëls (1911) vond dat er een ereteken voor hem moest komen. Ook zal ze vertellen wie de initiatiefnemers waren. Verder spreekt ze over het proces van keuzes maken voordat het het monument er in 1922 kwam. Het was een proces dat niet zonder niet zonder slag of stoot ging. 

Bewogen geschiedenis
Na de oprichting kende het monument een veelbewogen geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog is het vernield en na de bevrijding heeft het enkele decennia gediend als herdenkingsmonument. Tevens gaat Komrij in op het bijzondere ontwerp van het monument en de achtergrond van de beeldhouwer Abraham Hesselink. Zo krijgen we we een idee hoe hij tot dit ontwerp kwam. Hesselink baseerde zijn ontwerp op Langs moeders graf, een van Jacob Israëls bekendste schilderijen. 

Expositie
De lezing sluit aan bij de expositie ’50 x Israëls: het succes in fotogravures’ die in synagoge Groningen nog tot 29 september te zien is. De expositie toont vijftig fotogravures met de beste en meest succesvolle schilderijen uit het oeuvre de in Groningen geboren Joodse schilder Jozef Israëls. Bezoekers kunnen de expositie voor en na de presentatie van Komrij bekijken.

Bekijk in de Agenda van Jonet het programma van de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed in Groningen

Lees ook:
Open Joodse Huizen wordt flink groter in Groningen

Het project Open Joodse Huizen in de stad Groningen wordt dit jaar behoorlijk uitgebreid. Dit meldt het Dagblad van het Noorden in een bericht. Op vier mei worden er op negentien plekken in de stad verhalen verteld over Joden of verzetsmensen die op deze plaatsen woonden of actief waren. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Jubileum-editie van Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed in Groningen