Judoka’s Israël naar Abu Dhabi zonder vlag

De judoka’s van Israël mogen binnenkort niet meedoen aan de Grand Slam in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. De Golfstaat wil niet toestaan dat Israëlische sporters meedoen aan internationale sportevenementen vanwege het conflict van de Israëlische overheid met de Palestijnen. Wel mogen ze meedoen als ze de vlag van Israël niet gebruiken en de afkorting ISR niet hebben op hun judopakken. Mocht een Israëli een prijs winnen, dan mag het nationale volkslied Hatikva niet klinken.

In plaats daarvan zullen de judoka’s de vlag en afkorting van de Internationale Judofederatie gebruiken (IJF). De Israëlische judobond heeft de voorwaarden van de Arabieren geaccepteerd onder het mom dat meedoen het belangrijkste is en dat sport kan verbroederen. Critici zeggen dat de judobond niet moet buigen voor de Arabieren. Twaalf Israëli’s zullen straks in Abu Dhabi deelnemen, waaronder wereldtoppers  als Or Sasson. Or won een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Tijdens dat toernooi weigerde de Egyptische judoka Islam El Shehaby hem de hand te schudden na een duel.

Het komt vaker voor dat sporters uit Israël niet mogen sporten in moslimlanden. Deze landen erkennen Israël vaak niet of willen het land dwarszitten in verband met het conflict met de Palestijnen. Slechts een paar moslimlanden realiseren zich dat sport niet over politiek zou moeten gaan en laten de Israëli’s wel toe, waaronder Turkije, Jordanië en Bosnië-Herzegovina. Ook het Israëlische nationale voetbalelftal kan niet uitkomen in het Midden-Oosten. Het risico voor de spelers is te groot om in de problemen te komen. Israël werkt zijn kwalificatieduels daarom in Europa af.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Judoka’s Israël naar Abu Dhabi zonder vlag