Kamp Westerbork ontvangt bijzondere tekeningen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is in het bezit gekomen van een aantal bijzondere tekeningen. Het gaat om drie tekeningen van de Joodse kunstenaar David Schulman. In 1943 verbleef hij enkele maanden in het doorvoerkamp. Destijds tekende hij het interieur van een barak en van een latrine. Vlak na zijn thuiskomst maakte hij de tekeningen in opdracht van Sjoa-overlevende Hendrik Maurits Polak.

Ook is er een brief van Schulman boven water gekomen, zo meldt de directie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Alles is geschonken door Franklyn van der Voort, de neef van de kunstenaar. In de brief schrijft Schulman moeite te hebben gehad met de tekeningen, omdat hij liever niet herinnerd werd aan zijn barre periode in Westerbork. Desondanks zegt de museumdirectie blij te zijn met de bijzondere schenking die Van der Voort heeft gedaan.

Schulman was een kunstenaar uit Hilversum die vooral landschappen schilderde. Hij was het kind van kunstschilder Lion Schulman, die in 1943 tevens in Westerbork gevangen zat. Vader Schulman werd doorgevoerd naar Auschwitz waar hij de dood vond. Zoon Schulman overleefde de oorlog wel en werd in 1955 door koningin Juliana onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed in 1966 [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Kamp Westerbork ontvangt bijzondere tekeningen