Kasjroet-alarm: chocoladeletters en kruidnoten zijn weer gekeurd

Gelukcom

Het Opperrabbinaat voor het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) hebben hun jaarlijkse keuring van de chocoladeletters en kruidnoten er weer op zitten. Ook dit jaar wordt de kasjroetlijst aangevuld met deze seizoensgebonden lekkernijen, die ook in Joods Nederland gretig aftrek vinden. Melk, puur, wit, maar ook crisp, stracciatella, brownie of caramel, je kunt het zo gek niet bedenken of het is gekeurd. De lijst met chocoladeletters en kruidnoten die kasjroet bevonden zijn is lang en uitgebreid – tevens te vinden in een app. Er dan zijn er natuurlijk nog de kosjere chocoladeletters van Roland Vos.

“Onze kasjroetlijst is al in de zomer samengesteld en bekendgemaakt, maar dit is seizoensgebonden voedsel,” vertelt NIK-secretaris Ruben Vis. “Ergens in september komt het snoepgoed altijd in de winkel. Eerst de kruidnoten en ongeveer een maandje later de chocoladeletters. Wij spelen daar op in.” De producenten komen ieder jaar met nieuwe smaken en mede daarom doen de rabbijnen ieder jaar een nieuwe keuring. “Soms bestaan bepaalde smaken het jaar erop niet meer, waardoor het assortiment is veranderd. Wij kijken daar zorgvuldig naar.”

A-merken zijn toch vaak wel geoorloofd? “Nee,” antwoordt Vis. “Bepaalde ingrediënten kunnen we niet toestaan en daarom moeten we echt opletten of die wel mogen. En dan heb je ook nog de vullingen van bijvoorbeeld de chocoladeletters. Die zijn vaak nog veel gecompliceerder.” De NIK-rabbijnen leggen de letters en noten nooit onder de microscoop. “We laten ons informeren door de fabrikanten en kennen de productieprocessen. Op basis daarvan kunnen onze rabbijnen een afweging en keuring maken.” Daar voegt Vis aan toe: “Als we letters goedkeuren, dan zijn het natuurlijk wel alle 26 letters van het alfabet.”

Mensen willen snoepgoed graag meenemen naar het buitenland en ook daar houden de rabbijnen rekening mee. “Mensen nemen ze mee naar Israël. Chocoladeletters en kruidnoten zijn typisch Nederlands. In het buitenland maak je mensen blij met de eerste letter van je naam in chocolade. Dat kennen ze daar niet.” Zelf heeft Vis ook letters meegenomen naar Israël en andere landen. “Dat is altijd een groot succes, gegarandeerd.” De jaarlijkse kosjere letters van Roland Vos Kosher Catering hoeft het NIK niet te keuren, want die worden sowieso kosjer voorbereid en hebben al een kasjroetstempel.

Kosjer of niet?
Kasjroet betekent ‘geschiktheid’ vormt het geheel van de spijswetten die in het Jodendom bepalen of voedsel door Joden gegeten mag worden. Eten dat aan de spijswetten voldoet, beschouwt men als rein en wordt in het Nederlands ‘kosjer’ of ‘koosjer’ genoemd. Onrein voedsel wordt treife genoemd. Orthodoxe Joden gaan strikt met de spijswetten om. Liberale Joden houden zich minder strikt aan alle regels en eten vaker in ‘kosjer style’. Jezelf houden aan de kasjroet-voor­schriften is een belangrijk kenmerk van de Joodse identiteit, die tijdens de millennia-lange geschiedenis in stand gebleven is.

Roland Vos
Rond de intocht van Sinterklaas wordt jaarlijks een kosjere chocoladeletter gepresenteerd. Het gaat dan om een actie van Joods Hospice Immanuel, die de Hebreeuwse chocoladeletter Chai verkoopt, waarvan de opbrengst naar de instelling voor terminale zorg gaat. De letters worden vervaardigd door Vos Kosher Catering. Wie dan voor Sinterklaas of Chanoeka, of wat voor festiviteit dan ook, deze letter koopt steunt het enige Joodse hospice in Europa. De goedheiligman zelf heeft de letters omarmd, zo weten de insiders.



Categorie:

Home » Nieuws » Kasjroet-alarm: chocoladeletters en kruidnoten zijn weer gekeurd