Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Deel dit bericht op
facebook of twitter
Meer uit categorie
Culinair

Gerelateerd
Kosjer nasjen: soefganiot…!

Soefganiot zijn een soort oliebollen, die gevuld zijn met zoete vulling zoals jam of creme. Ze worden gebakken in olie, en dat refereert aan het wonder van de olie tijdens het lichtfeest Chanoeka. Soefganiot zijn vergelijkbaar met Duitse Berliner bollen, maar dan met poedersuiker erop. In de Joodse wereld wordt het bijna overal gegeten en ik elk gebied zijn er specialiteiten. Zo lijken Amerikaanse soefganoit veelal op donuts en hebben de Israelische vooral creme in zich. In Nederland worden ze veelal met jam gegeten. 

Kosjere cateraar Roland Vos en horeca-ondernemer Raoul Eljon (Eetcafé Maslow) proeven voor de Jonet-rubriek Kosjer Nasjen drie verschillende soefganiot. "Ik vind de soefgania van Larome het mooist, maar niet het lekkerst", zegt Eljon. Over het algemeen is hij geen grote soefganiot-eter. "De deeg van Larome is een beetje melig en de buitenkan is niet erg knapperig". Op de tweede plaats komt de bol van Langerhuize. "Die heeft veel poedersuiker en is iets knapperiger, maar daar vond ik de jam helaas niet zo lekker van". Ook Vos sluit zich hierbij aan. Wel vind hij het grappig dat de soefgania van Langerhuize is opengesneden.

De winnaar van onze test is de bol van David's Corner. Eljon: "Hij ziet er het meest bescheiden uit en heeft weinig jam, maar ik vind hem vooral lekker zoet. Hij is lekker knapperig. Het doet me aan oliebollendeeg denken. Ook proef je de olie, maar die smaakt dan wel vers". Vos is het daarmee eens. "Ja, ook voor mij persoonlijk komt de bol van David's Corner op nummero één. Hij is in balans en dat is bij de andere bollen veel minder het geval". Inmiddels heeft Jonet David's Corner gefeliciteer en een oorkonde gestuurd.  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X