Kosjer nasjen: Wijn…!

Nicolaas Klei en Roland Vos (beeld: K. Rijken)
Nicolaas Klei en Roland Vos (beeld: K. Rijken)

Voor de gelegenheid zijn kosjere cateraar Roland Vos en zijn gast, Nicolaas Klei (bekend van de Supermarktwijngids en Omfietswijn.nl) neergestreken in de Amstelveense wijngaard Amsteltuin, waar wijn van Hollandse bodem wordt gemaakt. Vandaag proeven ze in het kader van de rubriek Kosjer Nasjen drie wijnsoorten uit Israel. 

Hoewel Israel geen wijnland pur sang is, heeft het land door de jaren heen wel een eigen wijnbranche opgebouwd. De wijnen uit het heilige land komen over het algemeen uit het noorden en van de Golan. Ook zijn ze kosjer, dat wil zeggen dat ze een kasjroetstempel hebben en dus zijn goedbevonden volgens de Joodse spijswetten. Vos: ‘De wijn wordt gecontroleerd door iemand van het rabinaat gecontroleerd opdat de Joden het mogen drinken. Dat gebeurt vanaf de pluk tot aan het bottelen van de wijn. Het is dus helemaal kosjer’. 

Wijn is belangrijk in het Jodendom. ‘We gebruiken wijn tijdens de sjabbat en op alle belangrijke dagen, zoals geboorte- en feestdagen. Dus ook met het Joodse nieuwjaar Rosj Hasjana’, vertelt Vos. Brood en wijn zijn de twee producten waarvoor ook een gebed wordt opgezegd. ‘Wijn si en blijft dus een belangrijk onderdeel van het Joodse geloof’. 

Naast hem zit wijnkenner Nicolaas Klei. Sinds een aantal jaar schrijft hij de jaarlijkse Supermarktwijngids, waarin hij alle wijnen in de grote supermarkten en winkels in Nederland kort recenseert. Daarvoor proeft hij jaarlijks om en nabij 2.500 wijnen. Klei is tevens wijncolumnist voor het Algemeen Dagblad en heeft het begrip ‘omfietswijn’ in de Nederlandse taal geintroduceerd. ‘Ik heb niet vaak Israelische wijnen geproefd, maar ze staan erom bekend vrij gemiddeld te smaken’, zegt Klei.

Vandaag proeven we drie wijnen: de Barkan Merlot Argaman, de Ben Ami Merlot Galil 2012 en de Zmora Caubernet Sauvignon. Klei proeft door te klotsen en te spugen. Hij komt tot een top-3. ‘Op drie komt de vrij zoete Zmora, op twee hebben we de droppige, kruidige Barkan en op een is er de keurige naar Merlot ruikende Ben Ami’. Vooral de Barkan was een beetje bijzonder, wanwege de kruising tussen de Franse Merlot en Israelische Argaman-druiven. Bekijk Klei’s hele inhoudelijke beoordeling hier:

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Kosjer nasjen: Wijn…!