La Basta: lekker eten, maar wel rommelig – restaurantrecensie
Wie volgens de Joodse spijswetten wil eten, kan bij een handjevol kosjere restaurants terecht. Op Jonet.nl testen we ze allemaal. Kosjere culinair specialist en Jonet-columnist Roland Vos schrijft een recensie. Hij let op de verhouding tussen kwaliteit, smaak, service en prijs.
La Basta Kosher Street Food ligt aan de drukke en wat chaotische De Clerqstraat in Amsterdam. Ik kon mijn scooter net kwijt, zo vol staat het hier met fietsen. Het restaurant is eenvoudig te vinden. Behalve het huisnummer staat er met grote letters op de gevel: La Basta. De deur staat open en door de glazen gevel kijk je maar binnen in een fris moderne en zeker gezellig ingerichte zaak.
Bij binnenkomst is er nog één tafeltje voor ons over. Die moet nog worden afgeruimd, wat meteen gebeurt, maar het duurt wel even voordat er ook wordt schoongemaakt – en natuurlijk vinden wij het niet erg om de kelner hier tot twee keer toe aan te helpen herinneren. Een gingerbeer hebben ze niet, wel het standaard assortiment aan frisdrank. Dan maar meteen aan de wijn: een goed glas Chardonnay uit Israël, best te doen. Mijn tafelgenoot wil een Coca-Cola Light en krijgt die ook, maar om een glas moeten we twee maal vragen.
Acceptabel
De menukaart staat al op tafel, dus kunnen we meteen bekijken wat deze avond ons culinair te bieden heeft. Een kleine kaart met Israëlisch streetfood en een paar originele gerechtjes. Wel wat prijzig, maar zeker acceptabel, want het is kosjer en in Amsterdam. De vriendelijke ober blijkt zowel de eigenaar als de bediende te zijn, en daardoor moet hij zich met van alles bezig houden.
Humus, het eerste gerecht dat we bestellen, blijkt niet in huis. Jammer, want waarschijnlijk is dit een van de populairste gerechten. We kiezen daarom voor drie aparte voorgerechtjes in de vorm van shared dining. Lekker! Bloemkool met tahina, een warme, zachte pita met een enigszins waterig bakje tahina en een mandje met in stukjes gefrituurde pita – beetje vettig maar goed gefrituurd – en een uitstekende bereide zoete aardappel met, jullie raden het al: tahina.
Kratten in de weg
Hierna is het tijd voor ons tweede drankje. Mijn tafelgenoot vraagt om een specifieke rode wijn van de kaart, maar ook die blijkt niet aanwezig te zijn. We bestellen een aantal gerechten en die zijn er ook niet. Of toch wel? Maar niet alles. Ik wil graag een karafje water, maar die zijn allemaal stuk gevallen en dus wordt het een glas water. Detail: een stapel frisdrankkratten staat middenin het restaurant en ook de deur naar de berging staat open.
Tijd voor hamburgers, want die hebben we besteld. In een leuk mandje komen twee prachtige burgers op tafel. Handgemaakt en op een perfect gebakken broodje. Echt een feestje om naar te kijken en om te eten. Wel is er een beetje weinig saus, maar dat wordt door de eigenaar snel opgelost. Mijn tafelgenoot bestelt een tweede Cola Light en ook nu komt er geen glas. We laten het er maar even bij.
Vers en smakelijk
Vervolgens bestellen we een derde ronde. We krijgen een falafel en die is uitstekend vers en smakelijk. Ook de kebab is uitermate prima. De bestelling is echter niet helemaal begrepen: we kregen twee keer een pita in plaats van twee keer een hoofdgerecht, want dat we hadden besteld. Het prijsverschil is daarmee rond de tien euro per persoon. Zonde voor de ondernemer, maar voor ons maakt het niet zoveel uit: dit kregen we al bijna niet meer op. En we krijgen een glaasje arak aangeboden. Ik sla het af, maar mijn medegast genoot ervan.
We hebben prima gegeten in La Basta, een kosjer restaurant in Amsterdam-West dat sinds mei bestaat. Wel moet de eigenaar gaan nadenken over een hulpje, ook op rustigere avonden. Alles zelf doen is soms lastig. Verder: zorg voor basisdingen zoals glazen, bestek, en houd de tent schoon. Ook hebben we bewondering voor de eigenaar, want hij is pas twee jaar in Nederland. Respect voor wat hij in die korte tijd bereikt geeft.
Het afscheid was hartelijk en we komen zeker terug. Leuke zaak met lekker eten, ongecompliceerd, maar dat verwacht je ook bij deze naam.
Score: 7 op schaal van een op tien.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren