Leider Egyptische Joden begraven

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Weinstein overleed afgelopen week in Cairo en werd 82 jaar oud. Ze werd begraven op de Joodse gebraafplaats van de Egyptische hoofdstad. Bij de kist waren zo’n honderd Egyptische Joden en de Israëlische ambassadeur Yaakov Amitai aanwezig. Hij werd omringd door een grote groep veiligheidsmensen. In de Sha’ar Hashamayim-synagoge had hij een speech gehouden over de vrouw. Op een andere plek hield president Morsi ook een speech, waarin hij stil stond bij de dood van Weinstein. Hij deed zijn speech in het Engels. 

De overleden voorvrouw was al langere tijd ziek. Zo had ze last van haar knieën en had ze een zwakke bloedsomloop. Haar laatste openbare optreden was tijdens het Joodse paasfeest Pesach, op 25 maart. Weinstein werd in 1931 in Alexandrië geboren en groeide op in de Joodse gemeenschap van de stad, die destijds nog groot en welvarend was. Op latere leeftijd werd ze gekozen tot voorzitter van de Joodse gemeenschapsraad van Egypte. In de afgelopen twintig jaar zette ze zich vooral in voor het behoud van Joodse gebouwen en plekken in Egypte. Gedurende de afgelopen jaren van de dame verwikkeld in een rechtszaak rond de aankoop van land. Ze won de zaak afgelopen februari in hoger beroep.

Egypte kent een zeer kleine Joodse gemeenschap. Ooit was dat anders. Na de oprichting van de staat Israël in 1948, en een bomcampagne tegen Joodse handelszaken, vertrok bijna de helft van de joden uit Egypte, 50.000 naar Israël. Arrestaties, uitwijzingen en andere pesterijen rond de oorlogen met Israël in 1956 en 1967 deden de rest. Tegen de Yom Kippur-oorlog van 1973 was het merendeel vertrokken. Onderzoekers gaan er van uit dat er nog maximaal honderd Joden in het land leven. 

Categorie:

Home » Nieuws » Leider Egyptische Joden begraven