Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Liga tegen Antisemitisme gelanceerd in België

Hij is tevens lid van het European Jewish Parlement. Ook al noemt de organisatie zich ‘Belgisch’, toch gaat het in eerste instantie om een louter Franstalige aangelegenheid. Op een persconferentie in Brussel werd de organisatie voorgesteld aan het publiek. "Er is een nieuwe vorm van antisemitisme die zich aandient als antizionisme maar die niets te maken heeft met legitieme kritiek op de staat Israël", zo was de boodschap van Rubinfeld.

Volgens Rubinfeld is er met de oprichting van de LBCA geen sprake van concurrentie met andere intitatieven maar vraagt het groeiend antisemitisme om 'specifieke antwoorden en een andere aanpak'. Zowel de oprichter als ondervoorzitter Isaac Franco, bekend van zijn politieke commentaren voor Radio Judaica, verwezen naar een recent rapport van het Europees Agentschap voor Mensenrechten waar Europeanen in grote meerderheid (meer dan 80 procent) het groeiende antisemitisme onderkennen.

Ondanks dat de oprichters Franstalige Joden zijn, zal de organisatie ook antisemitische incidenten in Vlaanderen aanpakken. "Dat belooft niet veel goeds", liet een lid van het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties, die over het initiatief van Rubinfeld niet op voorhand was ingelicht, weten tegen het blad Joods Actueel. De gevoeligheden in Vlaanderen zijn voor Franstalige Joden vaak moeilijk te vatten. "Velen begrijpen ook niet hoe wij met Bart De Wever kunnen spreken, die vaak als een halve negationist wordt geportretteerd in Wallonië".

Bron: Joods Actueel 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X