Maccabi Hockey ontwaakt uit winterslaap

Het bedrijfshockeyteam van Maccabi Nederland (beeld: M. Van Gelder).

Een verslag door aanvoerder Maxime van Gelder:

‘In deze poule komen we gerenommeerde bedrijven tegen zoals advocatenfirma’s de Braauw, uitzendconcern Randstad, maar ook Stibbe-Freshfields, Brunel en Dell. Omdat dit soort bedrijven vaak al jaren meedoen met de bedrijfscompetitie en een schat aan ervaring hebben, hebben de spelers van Maccabi Nederland de hele winter doorgetraind. Van een jungletocht in Thailand, hiken in Peru, safari in Zuid Afrika of wintersport op ons eigen continent; alle spelers hielden hun conditie individueel op peil.

En dat hebben we geweten ook. Tegen het fusieteam van Stibbe-freshfields liepen we vanaf het begin achter de feiten aan en hadden na tien minuten al een achterstand van 0-2 om tegen aan te hikken. Onder deze twee doelpunten zat een fantastisch eigen doelpunt van Ayalon Blog, beter bekend als de Mike van der Hoorn van het hockey. Het wisselbeleid was nog steeds een zooitje en spelers kwamen erin zonder te weten wat hun positie was. Stibbe-Freshfiels maakte hier slim gebruik van en liep uit tot 0-3. Was dit het resultaat van de promotie naar een hogere divisie? Was dit ondanks het enthousiasme toch niet iets te hoog gegrepen? Na 35 minuten te hebben gespeeld was er eindelijk de rust.

Tijdens de pauze werden de koppen bij elkaar gestoken. Een deel van de vergadertijd ging over spel tactische zaken zoals ‘in de bal komen’, ‘het spel verleggen’, ‘diepte maken’ en nog meer van dat soort clichés. Totdat Lennart Sanders het woord nam en even tekeer ging. De donderpreek over inzet, passie en doorzettingsvermogen leek binnen te zijn gekomen. Want kort na rust kon de 1-3 op het scoreboord worden bijgetekend. Hierdoor nam het vertrouwen toe en ontstond het besef dat we de achterstand konden omzetten. Het duurde even, maar we wisten de 3-3 op het scorebord te krijgen door twee goals van Gaby van Gelder. Tijdens deze fase kwam het moment waarop neer dat de helft van de troepen vooruit blijft rennen en de andere helft de pot dicht wil gooien. Gelukkig staat tijdens zo’n moment onze eigen Mike van der Hoorn (Ayalon Blog) op om een eigen doelpunt te maken. De 3-4 was een feit en het resultaat was dat de neuzen weer dezelfde kant op stonden, vol op de aanval! Een tactische meesterzet van Blog.

Het verhaal laat zich al raden en eindigt als een jongenssprookje. De gelijkmaker kwam tot stand na een mooi opgezette aanval, waarbij de keeper met een lobje wordt gepasseerd. Een spannende slotfase waarin Maccabi duidelijk op zoek was naar de overwinning en Stibbe-Freshfields de boel vooral probeerde tegen te houden. Na veel gepiel en gerommel volgde twee minuten voor tijd de 5-4. Blog hield zich in en scoorde niet meer in eigen doel, waardoor de eindstand bekend werd. Al met al was dit een fantastische start van de tweede seizoenshelft. Met negen doelpunten was het publiek de grote winnaar en was er een ontzettende opluchting. Gelukkig, we kunnen het nog!’