Eerste Joodse gemeente op Madagaskar gesticht

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, heeft zich iets bijzonders voltrokken. Zeker 121 mannen, vrouwen en kinderen zijn uitgekomen en hebben een Joodse gemeenschap gesticht. Het gaat om de allereerste Joodse gemeente van eigen bodem. Voorheen was de groep aanhanger van het Messiaanse christendom, maar omdat dit tegenviel is ze collectief overgestapt op het Jodendom. De gioer van deze mensen duurde bij elkaar tien dagen. Ook vonden er twaalf Joodse bruiloften plaats, aldus JTA.

Echter, aan deze tien dagen gingen zes lange jaren van onder meer Tora-studie, het leren van Joodse gebruiken en het aannemen van rituelen vooraf. Dit deed de groep met hulp van internet en enkele rabbijnen kwamen overvliegen uit Israël. Het uitkomen werd financieel en materieel ondersteund door de Kulanu, een groep uit New York die mensen in verre, afgelegen oorden faciliteert om Joods te worden. Eerder gingen stammen in onder andere het Braziliaanse Amazonewoud en het Andes gebergte in Peru aan deze Madagassies vooraf. De Peruanen verhuisden zelfs naar Israël.

Deze Madagassies zijn overigens niet de enigen op het eiland die een band voelen met het Joodse volk. Zo denken veel inwoners van Madagasker dat ze afstammelingen van de Joden zijn. Ze zien zichzelf als erfopvolgers van de ‘verloren Joodse stam’. Los daarvan kwam Madagasker al eens op een andere manier in beeld voor de Joden. Dat gebeurde in de nazi-tijd in Duitsland, toen de nazi’s zinspeelden om alle Joden naar het eiland te verbannen. Met het Vichy-regime in Frankrijk werden hier gesprekken over gevoerd, aangezien het eiland een Franse kolonie was. Het ‘Madagaskar Plan’ ging uiteindelijk niet door als alternatief voor de Endlösung.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Eerste Joodse gemeente op Madagaskar gesticht