‘Massada niet jarenlang belegerd’

Massada (beeld: samirsmier, Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/masada-nationaal-park-massada-7427144/)

Het klopt niet dat de belegering van de Massada, in de tijd van de Maccabeërs, jarenlang heeft geduurd. Eerder zou de aanval op de Joodse woestijncitadel van weleer een aantal weken hebben geduurd. Dit blijkt uit archeologisch onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv.

“Het verhaal van de Massada, de Grote Joodse Opstand, de belegering en het tragische einde ervan, zoals verteld door Flavius ​​Josephus, is onderdeel geworden van het Israëlische DNA en het zionistische ethos, en is wereldwijd bekend”, vertelt een hoofdonderzoeker Guy Stiebel van het Sonia en Marco Nadler Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Tel Aviv.

“De duur van de belegering is een belangrijk element in dit verhaal, wat suggereert dat het glorieuze Romeinse leger het erg moeilijk vond om het fort in te nemen en zijn verdedigers te verpletteren. Jarenlang werd aangenomen dat de belegering drie lange jaren duurde, maar in recente decennia zijn onderzoekers deze ongefundeerde overtuiging gaan betwisten.”

Drones

De onderzoekers gebruikten drones en modellen om te komen tot ‘de eerste objectieve, gekwantificeerde analyse van de Romeinse belegering’. Ook werd de Massada met luchtfoto’s werd onderzocht. Daarbij lag de focus op de watersystemen, paden die van en naar het fort leidden en op het Romeinse belegeringssysteem. Vanwege de geografische isolatie van de Massada en droge woestijnomgeving is er veel bewijs.

“Op basis van de oude historische getuigenissen het duidelijk dat, toen de aanvalshelling eenmaal voltooid was, de Romeinen een brute aanval lanceerden en uiteindelijk het fort binnen een paar weken veroverden,” aldus een van de onderzoekers. “Dit leidt tot de conclusie dat de hele belegering van de Massada niet langer dan een paar weken duurde.”

Identiteitsvorming

De legende van de Massada is fundamenteel geweest voor de Israëlische identiteit. De locatie van de vesting nabij de Dode Zee is een belangrijke toeristische bestemming. Ook is het een historische inspiratieplek voor Israëlische soldaten die de hedendaagse zelfverdediging moeten uitvoeren. De Massada ligt aan de zuidwestkant van de Dode Zee.

Koning Herodes vluchtte in 40 voor Christus vanuit Jeruzalem naar de Massada omdat hij in gevaar was. Het fort werd tussen 40 en 4 voor Christus door hem uitgebreid, zodat het een veiligere vluchtplaats werd voor het volk. Na de verwoesting van de Tweede Tempel in 70 na Christus sloten Joden uit andere delen van de regio zich bij hen aan, die hun toevlucht zochten tegen de Romeinen.

In 72 of 73 na Christus belegerden ongeveer achtduizend Romeinen de Massada. Ook bouwden ze een muur en een helling om het fort heen. Volgens de geschriften van geschiedschrijver Flavius Josephus kozen de bijna duizend Joden op de berg ervoor om zelfmoord te plegen in plaats van de Romeinen te laten binnenkomen. De belegering heeft dus weken geduurd. Tegenwoordig is de Massada een toeristische trekpleister.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Massada niet jarenlang belegerd’