Max van Weezel ontvangt hoge Amsterdamse onderscheiding

Van Weezel
Facebook

Journalist Max van Weezel (67) geeft de Frans Bannink Cocq-penning gekregen. Deze hoge Amsterdamse onderscheiding ontving hij voor zijn ‘uitzonderlijke bijdrage aan de Amsterdamse en de Nederlandse politieke journalistiek’. Van Weezel kreeg de penning uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). Zij prees hem voor zijn jarenlange journalistieke en maatschappelijke inzet. Vorig jaar maakte Van Weezel bekend te lijden aan alvleesklierkanker. In december vertelde hij tijdens het VPRO Marathoninterview dat hij in het harnas wil sterven. In de afgelopen maanden ging hij door met werken. Hij wil in het harnas sterven.

Unieke manier van interviewen
Sinds de jaren zeventig doet Van Weezel verslag van de Haagse politiek. Aanvankelijk als politiek redacteur van Vrij Nederland en later ook als radiopresentator van onderzoeksprogramma Argos en het dagelijkse achtergrondprogramma Met Het Oog Op Morgen. Daarnaast was hij bestuurslid van het Haagse perscentrum Nieuwspoort en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Hij was ook columnist voor Jonet.nl. Uit het persbericht van de gemeente Amsterdam: ‘Van Weezel is alom gerespecteerd vanwege zijn grote staat van dienst als parlementair journalist. Zowel politici als collega-journalisten roemen zijn enorme netwerk en zijn unieke manier van interviewen: scherp maar altijd correct en vriendelijk’.

In het harnas sterven
Eind december 2018 maakte Van Weezel publiekelijk bekend in het harnas te willen sterven. “Vorige week heb ik te horen gekregen dat de chemotherapie niet voldoende heeft gewerkt en ik niet beter ben. Het zijn dan nare gesprekken in het ziekenhuis,” aldus Van Weezel in het VPRO Marathoninterview. Over zijn individuele situatie konden de doktoren weinig zeggen, maar statistisch is de gemiddelde levensverwachting twee tot drie maanden, stelde de journalist. Hij wilde geen afscheid nemen van zijn werk en is doorgegaan met werken. “Ik kreeg dit voorjaar te horen dat ik alvleesklierkanker had. Ik werd met spoed geopereerd, maar dat bleek een hele zware operatie te zijn waar je twee, drie maanden van moest herstellen.” Er volgden nog circa vijf maanden chemotherapie. Die heeft onvoldoende gewerkt. Beluister het marathoninterview via deze link. 

Levensloop
Max van Weezel werd in Amsterdam geboren en groeide op in Den Haag op een Joods gezin. Hij begon in 1976 als journalist bij Vrij Nederland. Hij schreef eerst de roddelrubriek ‘Het Wereldje’. In 1981 werd hij daar politiek redacteur. Hij bleef dat tot 1998, toen hij chef opiniepagina van dit weekblad werd. In 2000 werd hij adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Daarnaast was hij van 2007 tot 2011 voorzitter van Perscentrum Nieuwspoort. Hij won tweemaal de Anne Vondelingprijs, in 1983 met Joop van Tijn en in 1994 met Leonard Ornstein. Sinds 1995 is Van Weezel te horen als presentator voor de Radio 1-programma’s Met het Oog op Morgen en Argos. Hij werd vorig jaar getroffen door alvleesklierkanker, waarover hij openhartig vertelde in de media. Van Weezel werkt nog steeds. Met dochter Natascha schreef hij in 2015 column voor Jonet.nl in de vorm van een briefwisseling, waarna ze overstapten naar dagblad Trouw.

Categorie:

Home » Nieuws » Max van Weezel ontvangt hoge Amsterdamse onderscheiding