Meerderheid voor stedenband Amsterdam-Tel Aviv

V.l.n.r. Sebastiaan Capel (D66)
V.l.n.r. Sebastiaan Capel (D66)

In de Amsterdamse LJG-sjoel zeiden de lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en D66 in stadsdeel Zuid voor een stedenband te zijn met de Israëlische stad. “Wij zien zo’n band zeker zitten,” zei VVD-voorman en stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar. “Bovendien vind ik de manier waarop we omgaan met Israël erg hypocriet. Aan de ene kant kopen we massaal olie van regimes zoals dat in Saoedi-Arabië en aan de andere kant beginnen steeds meer mensen tegen producten van de West Bank te zijn,” aldus Slettenhaar. D66-lijsttrekker Sebastiaan Capel benadrukte dat hij zich als gemeenteraadslid al met het thema stedenbanden bezig hield. “Tel Aviv zou passen binnen het beleid dat we hebben gecreëerd,” aldus de politicus. Ook CDA-lijsttrekker Suzanne de Roy van Zuydewijn en PvdA-leider Marijn van Ballengooien vinden het ‘een prima idee’. Alleen Rocco Piers (GroenLinks) wilde het houden bij ‘banden met groene initiateven in Tel Aviv’. 

Over het idee om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv wordt nog gesproken in de Amsterdamse gemeenteraad (niet te verwarren met de deelraad in Zuid), maar de ondersteuning uit Zuid kan ervoor zorgen dat raadsleden in de centrale stad worden wakker geschud. Immers, in Zuid wonen veel kiezers met een Joodse achtergrond. Mede daarom was het debat, dat donderdagavond plaatsvond, ook georganiseerd. De stadsdeel-lijsttrekkers legden vooral uit waar ze voor staan. Zo zei De Roy van Zuydewijn (CDA) zich te storen aan antisemitisme. “Zolang er schotelantennes zijn waarop Turkse en Marokkaanse gezinnen soaps en programma’s kunnen ontvangen met een antisemitische houding, is er nog veel werk aan de winkel,” zei ze. Het werd echter niet duidelijk wat er met die schotels zou moeten gebeuren.

PvdA-voorman Van Ballengooien werd door één van de bezoekers geconfronteerd met de ‘antisemitische kandidate’ in Arnhem. In die stad heeft de PvdA een politica met uitgesproken anti-Israëlische ideeën op de achtste plek van de lijst staan. De bezoeker vond dit niet passen bij de partij. “Ik neem afstand van deze mevrouw in Arnhem, maar kan u niet garanderen dat wij deze mensen volledig buiten de deur kunnen houden,” zei Van Ballengooien. Hij stelde wel het ‘erg vervelend’ te vinden dat deze kandidate op een lijst is gekomen. Echter, stelde hij ook vast dat er een fout is gemaakt en dat de PvdA dit betreurt. “Maar het gaat hier wel om een andere afdeling.”

Andere bekende thema’s waren ‘de beveiliging van Joodse instellingen’ en de ‘vrije schoolkeuze’. Alle partijen vinden dat de gemeente en het stadsdeel de beveiliging van Joodse instellingen moet blijven bekostigen. Zij waren eensgezind van mening dat burgers zich veilig moeten voelen en dat, als daar noodzaak toe is, de overheid voor die veiligheid moet betalen. GroenLinks-lijsttrekker Rocco Piers bezocht onlangs de Joodse basisschool Rosj Pina en zag met zijn eigen ogen waarom veiligheid zo belangrijk is. “Ik ben van mening veranderd. Je ziet dat die hekken en camera’s, hoe hard ook, wel degelijk nodig zijn. Wij zullen ons daarvoor inzetten,” aldus Piers. Verder zei iedereen zich hard te blijven maken voor een vrije schoolkeuze van Joodse en niet-Joodse ouders [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Meerderheid voor stedenband Amsterdam-Tel Aviv