Mein Kampf terug in Duitse winkelrekken

Mein Kampf
Wiki

Voor de eerste keer sinds 1945 wordt in Duitsland Mein Kampf opnieuw uitgegeven, het pamflet dat Adolf Hitler in 1924-1925 schreef toen hij in de gevangenis zat voor een mislukte staatsgreep. De verkoop werd na zijn dood in Duitsland verboden. Historici van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IFZ) in München hebben een nieuwe uitgave van het werk gemaakt. De publicatie is voorzien van academisch commentaar en bevat  3.700 voetnoten die de tekst duiden en toelichten. Door deze toevoegingen is het boek met 1.949 pagina’s ruim twee keer zo dik als de oorspronkelijke uitgave, die achthonderd pagina’s telde.

Sinds 1 januari zijn de auteursrechten, die na de Tweede Wereldoorlog in handen kwamen van de deelstaat Beieren, publiek domein. Hoewel erg omstreden in Duitsland, was het boek de afgelopen jaren op het internet en in tweedehandswinkels terug te vinden. Voorstanders van de geannoteerde uitgave, wijzen erop dat zonder deze heruitgave met wetenschappelijk commentaar, enkel de niet-kritische versie de ronde zou doen. Een verbod op het boek zou een averechts effect hebben.

“Het gaat erom de mythe te doorprikken rond deze antisemitische tirade, die aan de basis lag van het nazisme en de Joden wilde uitroeien”, verklaart initiatiefnemer Andreas Wirsching, directeur van het IFZ begin december. Zijn ploeg is sinds 2009 bezig geweest met het uitpluizen van de duizenden historische nota’s rond de tekst. De eerste druk van deze heruitgave omvat vierduizend exemplaren, die meteen waren uitverkocht. In Duitsland werden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog 12 miljoen exemplaren van Mein Kampf verkocht.

In Nederland is de verkoop van Hitler’s antisemitische pamflet in principe verboden. In 2007 suggereerde toenmalig minister Ronald Plasterk (Onderwijs en Cultuur) dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn, maar een Kamermeerderheid was het niet met hem eens. De rechtbank sprak onlangs echter een Amsterdamse galeriehouder vrij die een gesigneerd exemplaar van het boek te koop aanbood. In Israël blijft de verkoop van het boek verboden, zo liet het Israëlische  ministerie van Cultuur weten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Mein Kampf terug in Duitse winkelrekken